Uređaji vam crkavaju odmah po isteku garancije?To nije slučajno!
Ilustracija

Programirano kvarenje

Uređaji vam crkavaju odmah po isteku garancije?To nije slučajno!

Čak 92 odsto građana Francuske smatra da su proizvodi koje kupuju programirani da kraće traju, odnosno da se pokvare odmah nakon isteka garancije.

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta je izglasao izvještaj o produženju trajanja uređaja.

Usvojeni su i svi predlozi hrvatske evroparlamentarke Biljane Borzan koja je tražila zabranu programiranog kvarenja, veću dostupnost rezervnih djelova na tržištu, kao i uvođenje oznake minimalnog trajanja uređaja. 

Ranija studija, koja je napravljena u saradnji sa evropskim potrošačkim centrima, pokazala je da su mašine za pranje veša programirane na određeni broj obrtaja, televizori na nekoliko hiljada radnih sati, a štampači na ispisivanje određenog broja stranica. 

“Građani mi se žale da im uređaj crkne odmah po isteku garancije. To ne može biti slučajno i mora se zabraniti. Usvojen je i moj predlog o dostupnosti i razumnoj cijeni rezervnih djelova u slučaju manjih kvarova na uređajima. Na primjer, kad pukne ležaj na mašini, morate zamijeniti cijeli bubanj jer nema manjih rezervnih djelova. Nekada su rezervni djelovi toliko skupi da se uopšte ne isplati popravljati“, kazala je Biljana Borzan navodeći da je taj sektor u velikim problemima jer se recimo samo u Njemačkoj u jednoj godini broj radnji za popravku smanjio za 13 odsto. 

Evropsko socijalno i privredno vijeće objavilo je studiju o uticaju trajanja proizvoda na prodaju. Predlog je sada usvojio i Evropski parlament. 

“Dokazali su da bi uvođenje minimalne oznake trajanja proizvoda dovelo do povećanja prodaje označenih proizvoda za 55 odsto. Samo bi štampačima prodaja porasla za 70 odsto. Takođe, pokazalo se da su potrošači voljni da plate više za trajnost proizvoda, na primjer kako bi i mašina za veš trajala dvije godine duže spremni su da izdvoje 100 eura više“, objašnjava Borzanova. 

Mnoge evropske države su već razvile nacionalna zakonodavstva za problem kvarljivosti uređaja. Tako je u Francuskoj zakonom zabranjeno programirano kvarenje. U Austriji postoji oznaka koja se dodjeljuje za električne uređaje koji duže traju i lakše se popravljaju, a u Švedskoj se daju poreske olakšice potrošačima koji uređaje nose na popravku. 

“Mislim da je ovo problem koji je potrebno regulisati i na nacionalnom i na evropskom nivou. Istraživanja su pokazala da ponovna upotreba ili popravka puno bolja čak i od recikliranja proizvoda jer stvaraju preko 10.000 novih radnih mjesta i imaju bolji uticaj na okolinu“, kaže Borzanova.

Poslovni dnevnik

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.