Danas počinje Petrovdanski post, obratite pažnju na OVU stvar

Danas počinje Petrovdanski post, obratite pažnju na OVU stvar

Danas počinje post koji se naziva Petrovski ili Petrovdanski, i završava se na Petrovdan, 12. jula.

Pošto mu je početak pokretan, jer zavisi od Vaskrsa, ovaj post može da traje najkraće jednu nedjelju, a najduže šest nedjelja. Ove godine, Petrovski post traje dvije nedjelje.

Mada neki pogrešno tumače, suština posta nije u odricanju od hrane. Suština je u čišćenju duše i tijela.

Osnovni cilj posta jeste očišćenje duše i tijela od tjelesnih i duševnih strasti, kao i proslavljenje Boga i njegovih svetih. Pravi post, dakle, ima dvije strane, tjelesnu i duhovnu i sastoji se kako u uzdržanju od mrsne hrane tako i u uzdržavanju od rđavih misli, želja i djela, umnožavanju molitava, dobročinstava i vršenju svih evanđelskih vrlina.

Stoga sveti Vasilije opominje: "Korist od posta ne ograničavaj samo na uzdržavanje od jela, zato što je istinski post udaljavanje od zlih djela."

Post obuzdava slastoljublje i stomakougađanje. Međutim, on istovremeno oslobađa čovjeka od tiranije duševnih strasti i rđavih pomisli. Njime se čisti čovjekov um i uzvodi ka nebesima. Nemoguća je čista i sabrana molitva i sticanje bilo koje hrišćanske vrline bez duševnog i tjelesnog posta. Ipak, najvažniji cilj posta jeste da uz njegovu pomoć steknemo zajednicu sa živim Bogom.

Stoga se naredne dvije nedelje trudite da ne ugađate svom tijelu previše. Jedite da biste živjeli, a nemojte živjeti da biste jeli. Vodite računa o svojoj duši i nju redovno hranite kroz molitvu, blage misli i dobra djela.

Kurir

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.