Zbog objave na Fejsbuku osuđen na 35 godina zatvora
Ilustracija

Zbog objave na Fejsbuku osuđen na 35 godina zatvora

Muškarac s Tajlanda osuđen je na 35 godina zatvora, jer je na Facebooku vrijeđao tajlandsku kraljevsku porodicu.

U Tajlandu je od 2014. na vlasti vojna hunta koja stoji uz kralja Mahaa Vajiralongkorna. Kritikovanje kraljevske porodixe u medijima i na društvenim mrežama tamo je strogo zabranjeno, a ovo je do sad najstroža kazna za takav čin.

Muškarac po imenu Wichai je optužen jer je navodno s tuđeg profila na Facebooku objavio sedam videa i fotografija kraljevske porodice. U pritvoru je proveo godinu dana, tvrdeći da je nevin, ali na kraju je ipak priznao krivicu.

05077e59aa360b082d2379df034af10a

Prvobitno mu je prijetila kazna od 70 godina, ali su je zbog priznanja prepolovili, pa je umjesto po 10 godina za svaku objavu kazna smanjena na pet.

Wichai je, navodno, objave stavio na Facebook kako bi naštetio pravom vlasniku profila.

Jedan od poznatijih slučajeva ovakvog rigoroznog kažnjavanja dogodio se prije četiri godine kad su novinara Somyota Prueaksakasemsuka osudili na 11 godina zbog dva članka u kojima je kritikovao kraljevsku vlast.

Ovakva se suđenja odvijaju u tajnosti i novinarima je bio zabranjen pristup, autocenzura u medijima je velika, upravo zbog straha od drakonskih kazni.

Index.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.