Gadafijev sin pušten iz zatvora nakon pet i po godina
Saif al-Islam Gadafi

Gadafijev sin pušten iz zatvora nakon pet i po godina

Sin bivšeg libijskog lidera Muamera Gadafija Saif al-Islam Gadafi pušten je iz zatvora u kojem je proveo proteklih pet i po godina.

Militantna grupa Brigada Abu Bakr al-Sediku saopštila je sinoć da je Saif al-Islam Gadafi iz zatvora u gradu Zintanu pušten još u petak i da je već napustio taj libijski grad u kojem je pritvoren u novembru 2011. godine tokom narodnog ustanka u kojem je svrgnut i svirepo ubijen njegov otac Muamer.

U saopštenju se navodi kako je sin bivšeg libijskog lidera oslobođen pomilovanjem parlamenta libijske vlade u Tobruku.

Mnoge institucije, uključujući i vojsku Libije osudile su njegovo oslobađanje i ocijenile ga veleizdajom.

Saif al-Islam bio je miljenik bivšeg libijskog lidera Muamera Gadafija i njegov najavljivani nasljednik na čelu te države.

On je rođen 1972. u Tripoliju, a najviše se od Gadafijevih sinova pojavljivao u javnosti.

Muamer Gadafi svrgnut je i ubijen u avgustu 2011. tokom masovnih protesta protiv njegovog režima u Libiji i nakon NATO intervencije, a njegov sin Saif al-Islam uhvaćen je prilikom pokušaja da pobjegne u susjedni Niger.

Saifu al-Islamu je suđeno za ratne zločine i prvostepeno je 2014. godine osuđen na smrt, a nevladine organizacije i Ujedinjene nacije su ocijenile da je u sudskom procesu načinjen niz propusta i traženo je ponovljeno suđenje.

Libija je i dalje poprište duboke političke i bezbjednosne krize u kojoj djeluju brojne militantne grupe i tri paralelne vlade, jedna u Tobruku, druga u Tripoliju i treća međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva.

Anadolija

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.