Kusturica: Umjetnost i kultura su kolabirali, zatrpani gomilom smeća
Foto: Tanjug, Emir Kusturica

''Političari su preuzeli funkciju velikih umjetnika''

Kusturica: Umjetnost i kultura su kolabirali, zatrpani gomilom smeća

Poznati srbijanski režiser Emir Kusturica bio je domaćin skupa Beogradski kontrapunkt na kojem se razmatrala "situacija u kojoj se nalazi kultura i umjetnost".

Kusturica je konstatovao da je ovo vijek u kojem je sve kolabiralo, uključujući kulturu i umjetnost, vrijeme kada veliki romani ne obiljeležavaju čas u kome živimo, već su marginalizovani.

"Danas ne možemo da kažemo da ima manje dobrih pisaca nego u prethodnom vijeku, ali su postali manje vidljivi, zatrpani gomilom smeća", rekao je Kusturica.

Konstatovao je da danas u Kanu od 5.000 filmova 22 koja valjaju određuje ideologija savremenog zapadnog svijeta koja tvrdi da su komunizam i fašizam isto i nameće političku korektnost i autocenzuru kao bazu ponašanja.

"Teško je živjeti u vremenu u kome kultura gubi značaj, a smeće pravi šumu kroz koju se teško dolazi do velikih djela. Političari su preuzeli funkciju velikih umjetnika, a veliki umjetnici su ostali bez utjecaja. Umjetnik u Evropi je izgubio poziciju, njegov glas se ne čuje", rekao je Kusturica.

 

Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.