Da li znate šta se dešava ako dva puta prokuvate istu vodu?
Ilustracija

I kada predugo vri

Da li znate šta se dešava ako dva puta prokuvate istu vodu?

Kuvalo za vodu je posljednih godina sastavni dio većine domaćinstava. Mnogo puta se desi da prokuvate vodu, pa zaboravite da li ste to uradili, pa ponovo uključite kuvalo... Da li ste ikada razmišljali da li je to štetno?

Nažalost, jeste, piše Healthyfoodteam. Kada je voda ostavljena da predugo vri ili je ponovo prokuhana, njene hemijske supstance se mijenjaju. Zdravi minerali postaju štetni, poput kalcijuma koji onda dovodi do kamenaca, kada se takva voda konzumira u većim količinama.

Arsen

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tvrdi da je najveća opasnost vodi za piće upravo arsen, koji dovodi do trovanja, problema sa probavnim organima, dijabetesom, neuropatijom, kardiovaskularnim bolestima, disfunkcijama, lezijama kože, pa čak i raka.

Nitrat

Visoka temperatura ih pretvara u nitrosamine, koji su kanerogeni - pogubni za jajnike, crijeva, pankreas, stomak, izaziva leukemiju...

Fluorid

Utiče na neurološke i kognitivne funkcije, razvoj kod djece, pa čak i smanjenje broja spermija, prenosi Radiosarajevo.ba.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.