Francuzi biraju novi saziv donjeg doma parlamenta
Ilustracija

Francuzi biraju novi saziv donjeg doma parlamenta

U Francuskoj se danas održava prvi krug parlamentarnih izbra na kojima Francuzi biraju novi saziv Nacionalne skupštine koja broji ukupno 577 zastupničkih mjesta, a na listama se nalazi ukupno 7.877 kandidata.

Izbori u Francuskoj konceptirani su tako da se u 566 izbornih jedinica bira isto toliko parlamentarnih zastupnika, a 11 zastupničkih mjesta bira se u izbornim jedinicama u prekomorskim regijama Francuske.

U izbornim jedinicama u kojima u prvom krugu niti jedan kandidat ne dobije natpolovičnu većinu će biti održan i drugi krug naredne nedjelje, a pravo na učešće u drugom krugu imaće svi kandidati koji u prvom krugu osvoje više od 12,5 posto glasova.

Za formiranje vlade strankama je potrebno da osvoje većinu od najmanje 289 zastupničkih mandata, a ukoliko niti jedna partija to ne ostvari taj rezultat, očekuje se formiranje koalicione vlade.

Blizu 46 miliona registriranih birača danas glasa na 69.000 biračkih mjesta širom Francuske, a izbori se održavaju uz jake mjere sigurnosti u kojima je angažovano oko 50.000 policajaca i vojnika. Treba dodati da je u Francuskoj ranije proglašeno vanredno stanje zbog terorističkih napada u Parizu, pa pooštrene mjere sigurnosti nisu neočekivane.

Ovo su prvi parlamentarni izbori u Francuskoj koji se održavaju nakon reforme Izbornog zakona kojom je zabranjeno parlamentarnim zastupnicima da paralelno obnašaju i funkcije u institucijama lokalne vlasti. Zbog toga je čak 266 dosadašnjih zastupnika odlučilo da se ne kandiduje za novi mandat.

 Međutim, većina analitičara parlamentarne izbore u Francuskoj naziva trećim krugom predsjedničkih izbora jer će nedavno izabranom predsjedniku te zemlje Emanuelu Makronu od krucijalne važnosti biti rezultat koji ostvari njegov politički pokret "Republika u pokretu"-LRM. Većina u parlamentu mu je potrebna da bi ispunio obećane reforme.

Nova opcija na francuskoj političkoj sceni LRM prema posljednjim anketama i mišljenju analitičara ima veoma izgledne šanse da ostvari cilj i osvoji većinu u parlamentu.

Ankete koje je proveo centar Ipsos/Sopra Steria daju LRM-u šansu da osvoji između 397 i 427 parlamentarnih mandata, a na drugom mjestu je Republikanska partija sa izgledima da se domogne između 95 i 115 zastupničkih stolica. Donedavno vladajuća Socijalistička partija bi trebala završiti na trećem mjestu sa oko 30 zastupničkih mjesta. Radikalno desničarski Nacionalni front bi trebao osvojiti između pet i 15 mandata.

Sa 52 kandidata na izborima prvi put učestvuje i Partija jednakosti i pravde (PEJ) koju su osnovali turski doseljenici u Francuskoj, a očekuje se da privuče glasove imigrantske populacije u toj zemlji.

 

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.