Rizikujete preranu smrt ako jedete ovu hranu dva puta nedjeljno
Ilustracija

Rizikujete preranu smrt ako jedete ovu hranu dva puta nedjeljno

Sljedeći put ćete dobro razmisliti prije nego u restoranu naručite prženi krompir.

Samo tokom posljednjih osam godina preminulo je 236 osoba, a rezultati studije objavljeni su u Američkom žurnalu kliničke ishrane. Neprženi krompir sadrži dobru količinu vlakana, vitamina, mikroelemenata i nijesu bili povezani sa povećanjem smrti.

Za razliku od njega, prženi ima mnogo masti i soli – dvije stvari koje nutriocionisti savjetuju da izbjegavate.

RespeckrompirsakobasicomX670x350

U međuvremenu, studija sa Tafts univerziteta ukazala je na povezanost slanine, slane hranu i bezalkoholnih pića sa ozbiljnim zdravstvenim problemima. Ustanovljeno je da je nezdrava ishrana kasnije dovela do srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa.

“Najveći broj smtrnih slučajeva odnosio se na visoku količinu natrijuma (9,5%), slabo konzumiranje oraha i sjemenki (8,5%), pretjeranu upotrebu mijesnih prerađevina (8,2%), nisku količina omega-3 masti (7,8 %), povrća (7,6%) i voća (7,5%), kao i visok nivo gaziranih pića (7,4%)”, navodi se u studiji.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.