Hrvatska: HDZ i HNS napravili koaliciju, izbjegnuti prijevremeni izbori
Foto: rs.n1info.com

Sjednica Sabora

Hrvatska: HDZ i HNS napravili koaliciju, izbjegnuti prijevremeni izbori

Sabor Hrvatske juče je većinom glasova iskazao povjerenje za sedmoro novih ministara u rekonstruisanoj Vladi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u koju su ušli predstavnici Hrvatske narodne stranke (HNS).

Ulaskom dosad opozicionog HNS u koaliciju s HDZ, izbjegnuti su prijevremeni parlamentarni izbori, javlja Beta.

Sabor je većinom od 78 glasova iskazao povjerenja za sedmoro novih ministara, među njima i dvoje iz HNS. Sabor ima 151 poslanika, a za izbor ministara potrebna je natpolovična većina svih poslanika, odnosno najmanje njih 76. 

Ministre je podržalo i osmoro poslanika nacionalnih manjina, među kojima troje srpskih, kao i nekoliko poslanika manjih stranaka i nezavisnih. 

Za ministra građevinarstva i potpredsjednika Vlade imenovan je Predrag Štromar, a obrazovanja i nauke Blaženka Divjak, oboje kadrovi HNS-a. Divjak je na tom mjestu zamijenila Pavu Barišića čiju ostavku zbog plagiranja naučnog rada nedavno tražila opozicija.

Preostalih pet pozicija popunili su kadrovi iz kvote HDZ-a. Novi ministar unutrašnjih poslova je Davor Božinović, pravosuđa Dražen Bošnjaković, a energetike i zaštite životne sredine Tomislav Ćorić. Resor rada i penzijskog sistema vodiće Marko Pavić, a upravu Lovro Kuščević. 

Božinović, Bošnjaković, Ćorić i Kuščević su zamijenili ministre iz Mosta, bivšeg manjeg koalicionog partnera u Vladi, koje je premijer smijenio još krajem aprila.

Izglasavanju novih ministara prethodila je burna rasprava u parlamentu gdje su poslanici opozicije, Socijaldemokratske partije (SDP) i Mosta oštro kritikovali HNS zbog ulaska u koaliciju s HDZ nazvavši tu saradnju "političkom trgovinom" i "izdajom birača".

Središnji odbor HNS podržao je preksinoć koaliciju s HDZ, uprkos protivljenu nekih od najistaknutijih članova stranke i poslanika u Saboru.

Do totalnog preokreta došlo je samo dan pošto je Predsjedništvo stranke odlučilo da se ne ide u vladu HDZ, a predsjednik Ivan Vrdoljak, koji je glavni zagovornik saradnje, podnio ostavku na sve političke funkcije. 

Vrdoljak je tada rekao da je HNS prijetio raskol i da je zbog toga Predsjedništvu predložio da odbije ulazak u Vladu Andreja Plenkovića.

Neki od najglasnijih protivnika saradnje s HDZ-om su poslanica HNS i bivša predsjednica stranke Vesna Pusić, kao i poslanici Goran Beus Rihemberg, Nada Turina-Djurić i Anka Mrak Taritaš.

Oni su poslije sjednice Središnjeg odbora novinarima rekli da neće podržati nove ministre, pa da će po statutu biti izbačeni iz stranke. 

HNS, koji je bio jedan od najvećih kritičara HDZ, ostvario je devet mandata na listi lijeve koalicije predvođene Socijaldemokratskom partijom, ali Vlada može da računa na podršku njih petoro. 
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.