Katalonska vlada ne odustaje od plana, referendum o otcjepljenju 1. oktobra
Foto: Reuters

Uprkos protivljenju španske vlade

Katalonska vlada ne odustaje od plana, referendum o otcjepljenju 1. oktobra

Uprkos protivljenju španske vlade i oprečnim presudama Ustavnog suda Španije, vlasti Katalonije najavile su da će 1. oktobra održati referendum o osamostaljenju te pokrajine od Španije.

Čelnik pokrajinske vlasti Katalonije Karles Pudždemon izjavio je danas kako će referendum biti održan kako je i najavljeno, a da će katalonskim biračima biti postavljeno referendumsko pitanje da li žele da Katalonija bude nezavisna država s republičkim uređenjem, javlja Anadolija.

Dodao je da će referendumsko pitanje biti postavljeno na sva tri jezika koja se govore u toj pokrajini, katalonskom, španskom i aranskom. Podsjetivši kao je od dolaska na vlast u Kataloniji u januaru prošle godine njegova vlada zagovarala isključivo održavanje referenduma, Pudždemon je kazao kako je španska vlada u Madridu odbila sve njegove inicijative da to bude izvedeno na sporazuman način.

Zamjenik predsjednika katalonske vlasti Oriol Hunkeras se takođe obratio novinarima i istakao kako je španska vlada u haos dovela ekonomiju te regije.

"Španska vlada je svojom politikom stalnog blokiranja mogućnosti da građani Katalonije na referendumu odluče o svojoj budućnosti dovela do velikih gubitaka socijalnih fondova, izazvala sve veće javne dugove, zaustavila investicije i blokirala infrastrukturne projekte. To se mora prekinuti", poručio je Hunkeras.

Sada se očekuje odgovor španske vlade koja će ponovo podnijeti zahtjev Ustavnom sudu da zabrani održavanje referenduma u Kataloniji. U Kataloniji je 9. novembra 2014. godine održan referendum kojeg je španski Ustavni sud poništio, a na birališta je izašlo 37,2 posto Katalonaca. Više od 80 posto njih izjasnilo se da želi Kataloniju kao nezavisnu državu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.