Kod Krimovice pronađen sakriven eksploziv
Foto: Uprava policije

Od početka 2016. procesuirana 51 osoba

Kod Krimovice pronađen sakriven eksploziv

Službenici Uprave policije MUP-a – Sektora granične policije su juče, preduzimaći aktivnosti u vezi sa suzbijanjem nezakonitog izlova ribe, a postupajući shodno operativnim saznanjima, na nepristupačnom terenu priobalja mora kod Krimovice – Opština Kotor pronašli i oduzeli 11 pakovanja eksploziva koji je, kako se sumnja, bio namijenjen vršenju ovog krivičnog djela, saopšteno je iz Uprave policije.

"Službenici Stanice granične policije Tivat i Jedinice granične policije Budva su juče, u zajedničkoj aktivnosti koju su izveli službenim plovilom, prilikom obilaska obalskog terena od naselja Krimovica do naselja Zagora, na stjenovitom nepristupačnom terenu, na oko 500 metara od Krimovice, pronašli plastičnu kantu u kojoj se nalazilo 11 komada eksploziva, i to šest komada u fabričkom pakovanju TNT i pet komada loptastog oblika koji su bili ručne izrade. Takođe u kanti je pronađena i kutija sa sedam inicijalnih kapisli sa štapinima, spremnim za upotrebu", navodi se u saopštenju Uprave policije.

krimovica1

U prethodnoj aktivnosti koju su službenim plovilom, u cilju suzbijanja nezakonitog izlova ribe, izveli službenici Stanice granične policije Tivat, na stjenovitom priobalnom terenu u blizini Žukovice pronađene su tri eksplozivne naprave ručne izrade, tri inicijalne kapisle sa štapinima i ruksak u kojem se nalazila operma za ronjenje i sak za hvatanje ribe.

krimovica3

Kako se navodi u saopštenju, službenici granične policije takođe su prethodno, 19. maja ove godine, na području Kotora, na stijenama u blizini naselja Žukovica, pronašli tri eksplozivne naprave i tri inicijalne kapisle sa štapinima koji su takođe, sumnja se, bili namijenjeni nezakonitom izlovu ribe.

"Radi se na identifikaciji lica koja su sakrila eksploziv na ovim mjestima radi vršenja ovog krivičnog djela. O oba događaja je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru a pronađeni eksploziv i druge stvari i predmeti su upućeni u Forenzički centar radi vještačenja i izuzimanja bioloških tragova", kazali su iz policije.

Kriminalistički tehničari Odjeljenja bezbjednosti Kotor su u oba slučaja sa lica mjesta izuzeli tragove koji će, zajedno sa pronađenim eksplozivom i eksplozivnim napravama i materijama, biti vještačeni u Forenzičkom centru.

Preduzimaju se operativne aktivnsti na identifikaciji lica koja su posjedovala i sakrila eksploziv u namjeri da vrše nezakonit izlov ribe njegovom zloupotrebom.

"Službenici Uprave policije MUP-a – Sektora granične policije, zajedno sa drugim nadležnim organima, preduzimaju kontinuirane aktivnosti na otkrivanju, sprječavanju i suzbijanju nezakonitog ribolova.

Operativni podaci ukazuju na to da se nezakoniti izlov ribe u moru, koji se uglavnom vrši bacanjem dinamita, u većini slučajeva vrši sa teško pristupačnih terena sa kopna, sa stijena i iz nepristupačnih uvala. Zbog toga su tokom maja 2017. godine, na inicijativu službenika Plovne jednice, održani radni sastanci sa ribarskim inspektorima i službenicima centara i odjeljenja bezbjednosti Ulcinj, Bar, Budva i Herceg Novi, na kojem su određene bliže smjernice za zajednički rad u cilju rješavanja ovog pitanja", saopšteno je.

Policijski službenici su inače tokom prošle i od početka ove godine u nezakonitom izlovu ribe otkrili 51 lice. Ova lica su procesuirana odgovarajućim prijavama.

Tokom 2016. i u proteklom periodu 2017. godine postignuti su sljedeći rezultati: u izvršenju krivičnih djela – nezakoniti ribolov zatečeno je ukupno 21 lice, i u izvršenju prekršaja i slatkovodnom ribarstvu zatečeno je ukupno 30  lica.

"Oduzeti stvari i predmeti vezani za nezakoniti izlov ribe, osim eksoloziva koji je spomenut, u navedenom periodu su: 15 plovila, 1.700 kg jezerske ribe, 100 kg morske ribe, 90 mreža za izlov ribe i šest pretvarača električne energije – agregata sa sondama i akumulatorskim jedinica namijenjenim za njihovo napajanje", saopšteno je.

Policija u slučajevima otkrivanja nezakonitih radnji na moru postupa shodno operativnim podacima, kao i po prijavama građana.

"Stoga pozivamo građane da saznanja koja imaju o nezakonitom ribolovu i licima koja se bave ovim nezakonitim radnjama prijave policiji", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.