Koliko kilograma je zdravo dobiti u trudnoći?
Ilustracija

Koliko kilograma je zdravo dobiti u trudnoći?

Nova studija otkriva da 23 odsto trudnica ima premalo, a 50 odsto previše kilograma. Kakve posljedice (ne)dobijeni kilogrami u trudnoći donose i koja je preporučena zdrava tjelesna težina trudnica?

Sveobuhvatna nova studija je otkrila da 75 odsto žena ima problema s premalo ili previše dobijenih kilograma u toku trudnoće odnosno da nemaju preporučenu zdravu tjelesnu težinu. Premalo ili previše dobijenih kilograma tokom trudnoće povećava rizik od prijevremenog porođaja ili carskog reza.

Međunarodni tim istraživača predvođen naučnicima sa Univerziteta Monaš proučavao je više od 5.000 prethodnih studija i analizirao podatke o trudnoći iz tri grupe širom Azije, SAD-a i Evrope, primjećujući nedostatak studija o nacijama u razvoju, prenosi nationalgeographic.rs.

Rezultati studija su pokazali da 23 odsto žena u trudnoći ne dobije dovoljno kilograma, a da se više od 50 odsto previše ugoji u trudnoći. Drastično veće dobijanje kilograma je primijećeno u zapadnim zemljama.

Bitni zaključci istraživanja predstavljaju podaci da 7 odsto žena ima premalo, a 38 odsto žena previše kilograma u trudnoći ili da se čak suočavaju s gojaznošću.

Žene koje se previše ugoje u trudnoći imaju veći rizik od rađanja velikih beba i carskog reza, a žene koje u trudnoći imaju premalo kilograma i koje ne dostignu preporučenu zdravu težinu imaju 8 odsto veći rizik od rođenja premale bebe i rizik od 8 odsto od prevremenog porođaja.

Koliko kilograma je zdravo dobiti u trudnoći?

U trudnoći se premršavim ženama preporučuje 12.5 do 18 kilograma viška, ženama koje imaju zdravu tjelesnu težinu 11.5 do 16 kg, ženama s prekomernom tjelesnom težinom 7 do 11 kg i gojaznim ženama od 5 do 9 kilograma.

Vođa istraživanja Helena Teede kaže da rezultati naglašavaju potrebu za praćenjem i pravljenjem plana kod žena prije i tokom trudnoće.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.