Potvrđena optužnica protiv Mandića, Kneževića, Čađenovića, Šišmakova, Popova...
Knežević i Mandić

U slučaju "državni udar"

Potvrđena optužnica protiv Mandića, Kneževića, Čađenovića, Šišmakova, Popova...

Viši sud u Podgorici potvrdilo je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva povodom optužnice koju je Specijalno državno tužilaštvo podnijelo protiv lidera Demokratkog fronta u slučaju "državni udar" .

Optužnicom Specijalnog tužilaštva osim lidera DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića te Mandićevog vozača Mihaila Čađenovića obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Edvard Šišmakov i Vladimir Popov kao i devet srpskih državljana.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno.

Prema optužnici, 16. oktobra prošle godine je navodno spriječen državni udar.

"Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva podignutu protiv okrivljenog Sh. V. E., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, krivičnog djela terorizam u pokušaju iz čl. 447 st. 1 u vezi čl. 20 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog djela pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore izvršenog putem podstrekavanja iz čl. 373 st. 1 u vezi čl. 24 st. 2 Krivičnog zakonika Crne Gore, okrivljenog P. N. V., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog djela terorizam u pokušaju iz čl. 447 st. 1 u vezi čl. 20 Krivičnog zakonika Crne Gore, okrivljenih D. B., B. P., R. N., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 2 u vezi st. 1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog  djela terorizam u pokušaju putem pomaganja iz čl. 447 st. 1 u vezi čl. 20 i 25 Krivičnog zakonika Crne Gore, okrivljenih J. M., H. K., M. B., D. M., M. D., Đ. S., Č. M., M. A. i K. M., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 2 u vezi st. 1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore. Predmet će danas biti dat u rad postupajućem sudiji, a glavni pretres će biti zakazan u zakonskom roku od dva mjeseca", saopštila je savjetnica za odnose s javnošću Aida Muzurović

Prije 15 dana pred specijalnim vijećem kojim je predsjedavao sudija Dragoje Jović, održana je sjednica za potvrđivanje optužnice u predmetu u javnisti poznat kao „državni udar“, odnosno da su na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori 16. oktobra 2016., planirali da ubiju tadašnjeg Premijera Crne Gore.

Optužnica je podignuta protiv Šišmakov Eduarda , koji je u bjekstvu, Vladimira Popova , državljanina Ruske Federacije, Bratislava R. Dikića, , Predraga S. Bogićevića, u bjekstvu, Nemanje M. Ristića, Miloša G. Jovanovića, Srboljuba T. Đorđevića, Kristine R. Hristić, Branke J. Milić, Milana Ž. Dušića, Dragana M. Maksića, Mihaila M. Čađenovića, vozač lidera DF-a, te Andrije V. Mandića i Milana D. Kneževića.

Prema navodima optužnice specijalnog tužioca, okrivljeni Šišmakov i Popov su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne orgnizacije, a okrivljeni Dikić, Bogićević, Ristić, Jovanović, Hristić, Milić, Dušić, Maksić,  Đorđević, Čađenović, Mandić i Knežević izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne orgnizacije.

Drugom tačkom optužnice, okrivljeni Šišmakov i Popov su kao saizvršioci izvršili krivično djelo terorizam u pokušaju, a okrivljeni Dikić, 

Bogićević i Ristić izvršili su krivično djelo terorizam u pokušaju putem pomaganja.

Trećom tačkom optužnice je predstavljeno da je 16. 10. 2016. godine u Srbiji i Crnoj Gori, okrivljeni Šišmakov, sa umišljajem podstrekao drugog da učini krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od pet godina ili teža kazna, na način što je na sastanku sa svjedokom saradnikom Sinđelić Sašom - Aleksandrom, od njega tražio da pronađe osobu koja zna da koristi vatreno oružje i koja će u Podgorici, a nakon što je plan od 16.10.2016., za hapšenje predsjednika Vlade Crne Gore propao, poći u Crnu Goru i lišiti života tadašnjeg predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića, te da otkloni sve prepreke za izvršenje tog krivičnog djela, da sa drugim organizuje izvršenje krivičnog djela i preduzme druge radnje kojima se stvaraju uslovi za neposredno izvršenje krivičnog djela ubistvo najviših predstavnika Crne Gore, pri čemu okrivljeni Sinđelić Saša - Aleksandar predmetno djelo nije ni pokušao da izvrši.

Čime je okrivljeni Šišmakov izvršio krivično djelo pripremanje djela protiv Ustavnog uređenja i bezbijednosti Crne Gore izvršenog putem podstrekavanja.

Vijesti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.