Britanci danas na biralištima
Ilustracija

Vanredni parlamentarni izbori

Britanci danas na biralištima

U Britaniji se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori, u sjenci dva teroristička napada koja su se dogodila tokom predizborne kampanje. Ishod glasanja će odrediti ko će oblikovati budućnost Ujedinjenog Kraljevstva nakon istupanja iz Evropske unije.

Britanci će se, od sedam do 22 sata opredjeljivati između 3.303 kandidata u 650 izbornih okruga širom zemlje, koliko ima mjesta u Donjem domu parlamenta. To znači da je za apsolutnu većinu potrebno 326 poslanika.

Pravo glasa imaju punoljetni Britanci, zatim državljani Republike Irske i zemalja Komonvelta, kao i Britanci i Irci iz Sjeverne Irske koji žive u inostranstvu, a koji su registrovani na biračkom spisku u Britaniji u poslednjih 15 godina.

U trci su glavne stranke - Konzervativna stranka desnog centra, na čelu sa premijerkom Terezom Mej i ljevičarska Laburistička partija koju predvodi Džeremi Korbin. Za njima slijede Liberalno-demokratska stranka lijevog centra, zatim populistička i evroskeptična Stranka za nezavisnost Ujedinjenog kraljevstva, i ljevičarski orijentisana Zelena stranka.

Tanjug

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.