Evo šta radite bebi kada joj date telefon
Ilustracija

Evo šta radite bebi kada joj date telefon

Odrastanje djece bez telefona, smartfona, tableta i kompjutera gotovo da je danas postalo nemoguće. Iako mnogi roditelji ne razmišljaju o posljedicama ovih zanimacija po djetetov razvoj, naučnici su, prvi put, rešili da ispitaju ovu uzročno-posljedičnu vezu.

Na sastanku društva pedijatara predstavljena je studija koja je pokazala da kod dece između šest mjeseci i dvije godine, koja slobodno vrijeme provode ispred ekrana spomenutih uređaja, dolazi do kašnjenja u govoru. 

"Vjerujem da je to prva studija koja istražuje uticaj tehnologije na govor dejce“, ističe doktorka Ketrin Birkin iz bolnice u Torontu i jedan od istraživača uključenih u spomenuto istraživanje. 

"To je prvi put da smo skrenuli pažnju na potencijalne posljedice, ali rezultati treba da budu uzeti sa rezervom, jer je u pitanju prvi pogled na problem“, dodala je ona. 

U istraživanju, u kome je učestvovalo 900 djece, roditelji su odgovarali na pitanja poput koliko vremena njihova djeca provode na ekranima dnevno do svojih godinu i po dana. Istraživači su zatim vršili procjenu sposobnosti govora djece. 

Dvadeset odsto djece provodi dnevno 28 minuta gledajući u ekran, pokazala su istraživanja. Svako povećanje od 30 minuta pred ekranom povećava rizik od kašnjenja u govoru za 49 odsto, kada su u pitanju zvukovi i reči.

Studija nije pronašla nikakvu vezu između ovih uređaja i drugih oblika komunikacije, poput gestikulacije, govora tijela i socijalne interakcije. Dr Birkin ipak ističe da je potrebno uraditi još istraživanja da bi se sa sigurnošću potvrdilo da telefoni i kompjuteri direktno utiču na razvoj govora. 

"Kako bismo mogli da damo savjete i preporuke roditeljima i ljekarima potrebno je da se uradi više istraživanja." 

Pojedini pedijatri sa američke Akademije pedijatrije smatraju da djeci mlađoj od 18 mjeseci treba u potpunosti zabraniti ekran, osim kada je u pitanju video-učestovanje sa porodicom. Buka i aktivnost ekrana može da zbuni malo dijete i može da dovede do jaza između njih i roditelja. Kada su u pitanju djeca starija od 18 mjeseci, roditeljima se preporučuje da zajedno sa njima gledaju program visokog kvaliteta i da sa njima pokušaju da shvate i prepričaju šta su zapravo vidjeli. 

Prema nekim podacima, čak 40 odsto djece do dvije godine je koristilo mobilni telefon, a pretpostavlja se da će taj broj u budućnosti drastično rasti.

CNN

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.