Odluka o mandataru Vlade Srbije za nekoliko dana
Foto: AA

Vučić nastavlja konsultacije

Odluka o mandataru Vlade Srbije za nekoliko dana

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastaviće danas poslije podne konsultacije o izboru mandatara za sastav nove Vlade Srbije sa predstavnicima manjinskih lista.

Kako je najavljeno, Vučić će u 14 sati razgovarati sa predstavnicima Saveza vojvođanskih Mađara, sa kojima je njegova Srpska napredna stranka (SNS) u koaliciji u Vojvodini, javlja Anadolija.

U 15 sati će razgovarati sa predstavnicima liste Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka koju predvodi Muamer Zukorlić, koji je podržao i Vladu Srbije na čijem je čelu bio Vučić. Predstavnici Bošnjaka Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina, koja spada u opozicioni blok u Srbiji, na konsultacije bit trebala da dođe u 16 sati. Konsultacije sa predstavnicima izborne liste Partije za demokratsko delovanje, Rize Halimija zakazane su za 17 sati.

Vučić će poslednje konsultacije obaviti sa listom Zelene stranke, koja je u Skupštini Srbije u poslaničkoj grupi sa Socijalističkom partijom Srbije, koalicionim partnerom SNS-a. Nakon prvog dana konsultacija sa predstavnicima političkih partija, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ga je najviše iznenadio stav SNS-a, da su zaslužili mjesto premijera.

U izjavi za srbijanski javni RTV servis, Vučić je rekao da nije očekivao takvu čvrstinu u stavovima predstavnika izborne liste koju je predvodio na izborima.

"Biće interesantna sjednica predsjedništva SNS, koja će vjerovatno biti održana u srijedu", rekao je Vučić i dodao da će odluku o mandataru nove vlade donijeti kroz nekoliko dana. "Vjerujem da ću predložiti ono što je u ovom trenutku od najvećeg interesa za Srbiju", kazao je.

Vučić je zahvalio svima koji su došli na konsultacije i iznijeli svoje političke stavove, bez obzira na to da li se slažu ili ne. "Moje je bilo da saslušam sve. Imao sam svoj stav i prije toga i razmišljaću o svemu što sam čuo. Ostaviću još par dana dok ne donesem odluku", rekao je predsjednik Srbije.

Upitan šta su mu predstavnici političkih partija danas rekli, i kakve je kritike čuo, Vučić je izdvojio izjavu lidera LSV Nenada Čanka, koji je rekao da ne razumije zašto je poljubio ruku patrijarhu prilikom polaganja zakletve, kao i da su mu iz Demokratske stranke Srbije poručili da nisu optimistični kada je riječ o sprovođenju Dejtonskog sporazuma i situaciji na Kosovu.

''Važno je da smo otvorili dijalog i da se poštuje demokratska procedura'', zaključio je Vučić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.