Duhovski utorak: Danas uradite ovo za uspjeh i blagostanje

Duhovski utorak: Danas uradite ovo za uspjeh i blagostanje

Pravoslavna crkva i njeni vjernici slave Trojice, a danas je Duhovski utorak.

Po značaju to je treći praznik, poslije Uskrsa i Božića i slavi se tri dana.

Na veliki praznik Sveta Trojica narod tradicionalno posjećuje istoimene manastire i traži oprost grijehova ili lijek za bolesti. Vjeruje se da u periodu prije i poslije ovog praznika vladaju moćne energije, te oni koji obilaze manastire traže oprost grehova ili lijek za bolest.

Dobro je, kako tvrde upućeni, iz tih manastira ponijeti osvještanu vodicu jer u narednih godinu dana obezbjeđuje harmoniju u domu.

Na dan i poslije Svete Trojice, Vlahinje imaju pojačanu vančulnu percepciju i tada proriču, baju vodicu za skidanje čini i spravljaju biljne meleme za uspjeh i blagostanje.

U Homolju i Timočkoj krajini, između dva utorka oko Trojice, organizuju se povorke.

U jednoj od njih – “kraljici”, učestvuju najlepše djevojke u selu, predstavljajući rusaljke, vile koje su nastale od duša preminulih djevojaka i utopljenih žena, pokopanih bez uobičajenih pogrebih obreda. Preporučuje se penjanje po drveću da se ne bi uznemirile, zaposjele osobu ili je namamile u kolo da igra do smrti.

Da bi se čovjek zaštitio od takve nesreće, u džepu treba da nosi čen bijelog luka ili pelina, a drveće se ritualno kiti darovima: sapunima, šarenim peškirima, flašicama parfema i ruževima za usne.

Duhovi se obilježavaju 50. dan posle Uskrsa i deseti dan posle Spasovdana.

Duhovi predstavljaju  „rođendan“ Hrišćanske crkve i predstavljaju silazak svetog duha na apostole. 

Praznovanje se nastavlja cijele sedmice, ne posti se i to je tzv. trapava nedjelja.

Na Duhove se pod u hramovima pokriva travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvijećem.

Ovaj običaj potiče još pd prvih hrišćana, koji su ga preuzeli od Jevreja, koji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće.

To ih je podsjećalo na vrijeme kada su preko Mojsija dobili deset Božjih zapovijesti, kao i na vrijeme lutanja po pustinji, poslije bjekstva iz Misira, jer su u pustinji živjeli u kolibama od granja i lišća.

Na Duhove u hramu narod plete vjenčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila, a mnogi ih nose u svojim torbama i automobilima.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.