Liker od oraha prirodni lijek za želudac i štitnu žlijezdu
Foto: iStock

Napravite sami

Liker od oraha prirodni lijek za želudac i štitnu žlijezdu

Liker od oraha, poznat kao orahovac, se u narodnoj medicini već stotinama godina koristi kao prirodni lijek za štitnu žlijezdu i probavne tegobe.

Recept za njegovu izradu može se naći i u samostanskim spisima, bilješkama starih travara te hronikama nekadašnjih gospodskih kuća jer je vijekovima služio kao univerzalni tonik za zdravu probavu.

I danas je mnogima "prva pomoć" kod želudačnih smetnji te kao prirodni lijek protiv anemije i za jačanje krvi.

Priprema se upravo ovih dana od mladih, još zelenih plodova oraha. Nedozreli plodovi oraha, s mekanom sredinom, prirodno su bogatstvo vitamina C i joda. Osim vitamina C i joda, jezgra oraha sadrže više od 50 odsto masnih ulja, nezasićenih masnih kiselina, bjelančevine, aminokiseline, minerale, ugljikohidrate i u manjim količinama vitamine E i B6.

Orahovac je samo jedan od napitaka koji se može napraviti od ove ljekovite biljke.

orahovac0

Osim plodova, za pripremu raznih čajeva i sirupa koriste se listovi, a želite li pripremiti najukusniji kolač, pripremite ga upravo od mljevenih oraha. Najbolje ga je piti kada je rashlađen na temperaturu od 0 do 5 stepeni. Može se konzumirati prije i nakon obroka, a odličan okus daje kada se miješa s hranom i bezalkoholnim pićima.

Liker od oraha jednako je djelotvoran i u ublažavanju probavnih smetnji, od proliva, zatvora, žgaravice, nadutosti, pa sve do grčeva i želudačnih infekcija.

Donosimo vam najpoznatiji, izvorni narodni recept, koji možete nadopunjavati sastojcima po želji (vanilijom, komadićima narandže... )

SASTOJCI: 40 mladih, zelenih oraha

800 g smeđeg šećera

4 klinčića

1 limun, izrezan na ploške

1 litar domaće rakije

PRIPREMA: Orahe operite, ako su mali, zarežite ih, ako su veći, prerežite na polovine. Limun operite, izrežite na kriške. Orasima i limunu dodajte šećer (med), klinčiće i domaću rakiju i dobro promiješajte, kako bi se šećer što bolje rastopio. Dobro zatvorite bocu i držite je na suncu 40 dana. Svaki dan je malo protresite, ali nemojte otvarati. Nakon 40 dana, liker procijedite kroz gazu i prelijte u bocu te držite na tamnom i hladnom mjestu. Za prirodno liječenje štitne žlijezde potrebno je piti jednu rakijsku čašicu likera dnevno, ujutro.

Kod želučanih tegoba i anemije preporučena doza je jedna čašica ujutro i jedna uveče.

Walnotenrakija

Dodatni savjeti

Zelene orahe berite početkom juna jer su tada najljekovitiji. Neka budu zdravi plodovi bijele boje kada ih presiječete. U liker osim oraha, komovice i šećera možete dodati malo karanfilića, štap vanile, cimet ili osušenu koru narandže. Veoma zanimljiv napitak ćete dobiti i ako se u procijeđenu tečnost doda i 700 ml crvenog vina ukuvanog sa 1/2 kg šećera.

Orahova rakija se može napraviti i od ekstrakta oraha. Jedan decilitar ekstrakta pomiješajte s litrom komovice ili lozovače. Drugi način je da dva decilitra ekstrakta pomiješate sa pola litra rakije. Ušpinujte sa 200 grama šećera i pola litra vode. Pomiješate i ostavite da odstoji dvije-tri nedjelje. Liker od zelenih oraha, prije posluženja, blago promućkajte da se podigne ljekoviti talog. Služite kao aperitiv ohlađeno i to u čašicama sa dodatkom malo leda i kriškom limuna.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.