Pronađen piton u autobusu za Smederevo
Ilustracija

Dugačak oko 80 cm

Pronađen piton u autobusu za Smederevo

Loptasti piton, egzotična vrsta zmije duga oko 80 centimetara, pronađen je u nedjelju u autobusu koji saobraća za Smederevo.

Reptil je bio u plastičnoj kutiji, koja se nalazila u prtljažniku iznad sjedišta putnika. Vlasnik za sada nije poznat, a zmija je prebačena u Zoološki vrt u Beogradu, javljaju Večernje novosti.

Loptasti pitoni su obično mirne zmije koje kad se uznemire, sklupčaju se u hermetičnu loptu, a glava im je u zaštićenoj poziciji u centru. U Evropi je ista zmija poznatija kao kraljevski piton, ime koje je izvedeno iz specifičnog latinskog naziva regius.

DBeMysjXUAAvI8A

Loptasti piton pronađen u autibusu, foto: Twitter

Normalna veličina zrelog loptastog pitona je 1.1-1.8 m. Pojedini primjerci mogu imati i blizu 2.1 m dužine.

Velika širina ove zmije ponekad utiče da izgleda mnogo veće nego što zaista jeste. Iako je zabilježen veoma dug životni vijek od više od 50 godina, češći su slučajevi životnog vijeka između 15 i 25.  

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.