Prekid veza sa Katarom: Diplomatama 48 sati da napuste zemlje
Foto:Tanjug/AP

Prekid veza sa Katarom: Diplomatama 48 sati da napuste zemlje

Egipat je danas saopštio da je katarskom ambasadoru dat rok od 48 sati da napusti zemlju kao i da je egipatskom ambasadoru u Dohi naređeno da se u istom roku vrati u Egipat.

Saopštenje je izdato nekoliko sati nakon što se Egipat pridružio svojim saveznicima u Zalivu u sječenju veza sa Katarom zbog njegove navodne podrške islamskim grupama i Iranu.

Pet arapskih zemalja i libijska vlada sa istoka zemlje prekinuli su diplomatske odnose s Katarom zbog njegove podrške islamskim grupama i odnosa sa Iranom.

Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, a potom i Jemen i Libija saopštili su da će povući svoje diplomate iz Katara, kao i da će protjerati katarske diplomate sa svoje teritorije.

Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova je ranije saopštilo da se ukida vazdušni i pomorski saobraćaj prema Kataru i iz razloga nacionalne bezbjednosti vazdušni prostor zatvara za katarske avione.

Odnosi Egipta i Katara su ispunjeni napetostima od puča kojim je 2013. zbačen egipatski predsjednik blizak Kataru, a Egipat optužuje Katar da podržava islamske ekstremiste i miješa se u unutrašnja pitanja Egipta.

- Državljani Katara dobili su rok od dvije nedelje da napuste teritoriju Ujedinjenih Arapskih Emirata, a katarske diplomate imaju rok od 48 sati da napuste UAE. Abu Dabi je optužio Katar da „podržava, finansira i podstiče terorizam, ekstremizam i sektaške organizacije“, saopštila je državna novinarska agencija WAM. 

- Avio-kompanije UAE „Flaj Dubai“, „Etihad“ i „Emirejats“ obustavljaju sve letove prema Dohi i iz Dohe, prijestonice Katara. 

- Zemlje Zaliva saopštile su i da su zatvorile svoj vazdušni prostor za „Katar ervejz“, koji je takođe obustavio sve svoje letove ka Saudijskoj Arabiji. 

- Bahreinski državni mediji saopštio je da je ta zemlja prekinula odnose sa Katarom „jer narušava sigurnost i stabilnost Bahreina i uvlači tu zemlju u svoje afere“. 

- Saudijska Arabija je saopštila da je prekinula diplomatske odnose zbog podrške Katara "različitim terorističkim i sektaškim grupama čiji je cilj destabilizacija regiona", uključujući Muslimansko bratstvo, Al Kaidu i Islamsku državu. 

- Egipat je optužio Katar da zauzima "antagonistički pristup" prema Egiptu i da su propali svi pokušaji da prestane da podržava terorističke grupe. 

- Međunarodno priznata jemenska vlada prekinula je diplomatske odnose sa Katarom optužujući ga za saradnju sa šiitskim pokretom Huti, bliskim Iranu, prenijela je državna agencija Saba. 

 Vlasti Katara izrazile su šokiranost i žaljenje zbog odluka o blokadi diplomatskih odnosa s tom zemljom.

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Katara se navodi kako su odluke Saudijske Arabije, Bahreina i UAE o prekidu odnosa zasnovane na neistinitim i nepouzdanim tvrdnjama.

Ističući kako je Katar već neko vrijeme suočen sa zavjerama i kampanjama s ciljem narušavanja te države, u saopštenju se navodi kako je Katar članica Vijeća saradnje zalivskih zemalja, privržen sporazumima i obavezama u toj organizaciji, kako poštuje suverenitet drugih zemalja, ne miješa se u tuđe unutrašnje poslove i po potrebi učestvuje u borbi protiv terorizma i radikalizma u regionu.

"Antikatarska medijska kampanja nije uvjerila narode u Zalivu i zato ta kriza izaziva sve veće tenzije. I iz saopštenja država o razlozima obustave diplomatskih odnosa s Katarom je jasno da je riječ o još jednom segmentu te planske medijske kampanje protiv Katara", poručile su vlasti Katara.

 Iz Katara takođe tvrde da i činjenica da odluke o blokadi odnosa nisu donešene pod okriljem Vijeća saradnje zalivskih zemalja potvrđuje da su one neosnovane.

Takođe SE navodi da je zanimljivo da su tri zemlje odluku o blokadi odnosa saopŠTile uporedo sa istom odlukom vlasti Egipta, te poručuju da je taj vid miješanja u unutrašnje poslove Katara neprihvatljiv i nedopustiv.

Vlasti Katara poručile su da te odluke neće negativno uticati na državljane te zemlje, kao i ni na strance koji borave u toj zemlji.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.