Ljeto u Gradskom:  Festivalski pohodi u zemlji i regionu
Ilustracija

Ljeto u Gradskom: Festivalski pohodi u zemlji i regionu

Uspješno učešće predstave „Kod Nojeve barke u osam“, u režiji Roberta Valtla, na Internacionalnom teatarskom festivalu „Valise“ (U koferu) u Lomži, potom i zapaženo gostovanje u teatru „Guliver“ u Varšavi u prvim danima juna na najbolji način najavljuju ljetnja dešavanja u Gradskom pozorištu. Naredna tri mjeseca njihove produkcije vidjeće festivalska publika na brojnim festivalima u zemlji i regionu.

U okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, ansambl Gradskog pozorišta tokom juna izvešće tri predstave. U sali Dodest,10. juna, biće igran lutkarsko-dramski komad ''Romeo i Julija'', koji je Šekspirovom djelu režirala Emilija Mrdaković. Na istom mjestu, 17. juna izvešće komad ''Kod Nojeve barke u osam'', a dan kasnije u Velikoj sali KIC-a ''Budo Tomović'' i njihovu najnoviju predstavu sa Dramske scene za mlade ''Mi djeca sa stanice Zoo'', koju je režirala Ana Vukotić.

Festivalski pohodi u julu počinju učešćem predstave sa Večernje scene ''Čuvari tvog poštenja'' Borisa Liješevića na Ambijentalnom pozorišnom festivalu ''Novi Tvrđava teatar'' u Čortanovcima (4. jul). 

Slijedi 25. Kotorski festival pozorišta za djecu u okviru kojeg će se predstaviti sa četiri naslova. U takmičarskoj selekciji 6. jula biće izvedena predstava ''Romeo i Julija'' Emilije Mrdaković, a sljedećeg dana ''Mi djeca sa stanice Zoo'', u režiji Ana Vukotić. U pratećem segmentu festivala, 8. jula biće igran koprodukcijski projekat sa Kotorskim festivalom pozorišta za djecu ''Kinez'' , koji je režirala Anja Suša, a 11. jula ''Kod Nojeve barke u osam''.

Nakon Kotora, slijede gostovanja na jubilarnom, 30. izdanju Barskog ljetopisa. Pred barskom publikom izvešćemo tri naše predstave: 18. jula ''Kod Nojeve barke u osam'', 24. jula ''Čuvare tvog poštenja'' i 25. jula ''Ljepoticu i Zvijer''.

U avgustu Gradsko pozorište učestvovaće na festivalima sa internacionalnim predznakom u Budvi, Tivtu i Ljubljani. Na 31. izdanju Budva Grad teatra 8. avgusta nastupiće sa autorskim projektom Borisa Liješevića ''Čuvari tvog poštenja'', dok će za najmlađu publiku ovog festivala 10. avgusta igrati ''Bajku o ribaru i ribici'', u režiji Evgenija Ibragimova. Festivalski put ''Čuvari tvog poštenja'' nastavljaju potom u Tivtu gdje će se 22. avgusta predstaviti u okviru 12. izdanja Festivala mediteranskog teatra ''Purgatorije''.

''Ljetnje festivalske pohode zaokružićemo 27. avgusta učešćem predstave „Kod Nojeve barke u osam“  na 19. Internacionalnom pozorišnom festivalu ''Mini  poletje 2017'' u Ljubljani. Ovaj festival u organizaciji MINI Teatra je međunarodna ljetnja manifestacija lutaka i pozorišta. Održava se od 1999. godine u Ljubljani svake nedjelje od početka do kraja ljeta. Vremenom festival je stekao veliki međunarodni ugled, uz pozitivne kritike od stručne javnosti i izuzetno veliki broj gledalaca svih uzrasta. Različiti jezici, različite tehnike i raznorodni pristup umjetnosti postavili su međunarodni festival „Mini poletje“ među događaje koji doprinose bogatijem kulturnom pejzažu i Ljubljane i Slovenije'', navodi se u saopštenju.  

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.