Šta bi ste uradili da vam policija traži šifru za ajfon?
Ilustracija

Nedoumica

Šta bi ste uradili da vam policija traži šifru za ajfon?

Ako vam vlasti na Floridi zahtijevaju ''passcode'', odnosno šifru za ajfon bolje bi vam bilo da im date ispravnu.

Kristofer Viler je uhapšen zbog sumnje da je zlostavljao svoju ćerku, a vjeruje se da se u njegovom telefonu kriju fotografije njenih povreda. Ipak, kada je policija zahtijevala da im da šifru za telefon kako bi mogli da utvrde da li je to tačno, on im je dao pogrešnu, prenosi B92. 

Sada je zbog pogrešne šifre osuđen na 180 dana zatvora. 

Nakon što je uložio žalbu drugi sudija je prihvatio njegov izgovor da nije mogao da se sjeti svoje šifre 10 mjeseci nakon hapšenja, a nažalost da se tako nešto dokaže ne postoji način. 

Pitanje koje muči Ameriku jeste da li policija može da vas natjera da im date šifru za telefon? 

Vjerovali ili ne, ni američki sudovi još uvijek nemaju odgovor na ovo pitanje budući da Peti amandman štiti prava građana i kada je ova tema u pitanju. 

“Nijedna osoba nije u dužnosti da svjedoči protiv same sebe“, navodi se u zakonu. 

To se odnosi na djela koja su “izjava“ i imaju komunikativne aspekte, tvrdi Dženifer Granik direktorka za građanske slobode u Centru za internet i društvo Stenford. U to spada i davanje šifre. 

“Najvažnije pitanje je da li je davanje šifre svojevrsno svjedočenje protiv sebe? Za ono što šifra predstavlja za telefon imamo prilično jak argument da jeste i stoga se Peti amandman odnosi i na to“, rekla je Dženifer 

S druge strane, sud to vidi kao neoboriv dokaz koji moraju da iskoriste u svrhu istrage. 

“Ovo je pitanje koje zaokuplja sudove širom zemlje, a nema sumnje da će stići i do Vrhovnog suda. Do tada niko nema odgovor na to pitanje“, kaže Džošoua Dž. Horovic, advokat specijalista za tehnološka pitanja.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.