Đoković ubjedljiv pred četvrtfinale sa Timom
Novak Đoković

Đoković ubjedljiv pred četvrtfinale sa Timom

Šampion iz 2016. godine Novak Đoković pobijedio je u osmini finala Rolan Garosa protiv Španca Alberta Ramos-Vinjolasa sa 3–0 u setovima (7:6, 6:1, 6:3)

Đoković je diktirao tempo u meču, a u drugom i trećem setu pokazivao naznake šampionske igre koja ga je krasila tokom prošle godine.

Izuzev u prvom setu, na teren je protiv raspoloženog Španca izašao potpuno drugačiji Novak Đoković u odnosu na Novaka koji je igrao protiv Dijega Švarcmana.

Duboke loptice, malo neiznuđenih grešaka, a što je najbitnije, Đoković je bio "nemilosrdan" u realizaciji brejk prilika protiv Ramos-Vinjolasa. 

Najbolji srpski teniser će u četvrtfinalu igrati protiv Austrijanca Dominika Tima, sa kojim se prethodno sastao u polufinalu Rima pred Rolan Garos. Tim je u osmini finala bio bolji od Orasija Sebaljosa. 

U prvom setu mu je Ramos-Vinjolas pravio probleme sa osnovne linije, napadao a nešto slabiji udarci Novaka omoguavali su Špancu inicijativu. Udarci su mu bili opušteniji i prvi je došao do brejka već u prvom gemu meča. 

Ramos-Vinjolas je uspio da sačuva prednost za 2:0, a onda počinje "maratonski" gem na servis Đokovića u kome je Vinjolas imao nove brejk šanse. Poslije petnaestak minuta igre u trećem gemu, Đoković greškom Španca smanjuje na 2:1, ali u tom dijelu meča ne funkcioniše prvi servis, a srpski igrač je imao nešto lošiji tajming na udarcima. 

Punih 20 minuta od početka meča je bilo potrebno srpskom igraču da bi se upisao na semafor prvim gemom. 

Već u narednom gemu, "rolerkoster" igra se nastavlja, pa umjesto Đokovića koji je do tada već sakupio četiri neiznuđena promašaja, počinje da griješi njegov protivnik. Novak vraća brejk za 2:2. 

Kada se činilo da je Đoković zaigrao nešto bolje Ramos-Vinjolas dolazi do novog brejka i vođstva od 4:2. Novak uspijeva da se vrati, pa igrači čuvaju svoje servise do taj brejka. 

Koliko se igralo "na mah" pokazuje i činjenica da je Đoković u taj brejku krenuo silovito pa onda stao. Poveo je sa 4:0, samo da bi Ramos-Vinjolas koji minut kasnije došao do 4:4. 

Prvi servis volej od početka meča Novaku se tada isplatio i poveo je sa 5:4. Do kraja prvog dijela igre je Španac izjednačio, ali potom i pogriješio pa Đoković prvu set loptu koristi da povede poslije čak 73 minuta igre. 

Novak kao da je u nastavku igre "zaboravio" igrača iz prethodnog seta i naročito onog iz duela sa Dijegom Švarcmanom. Poslije 20 minuta u drugom setu Đoković je vodio sa 4:0, "terorisao" je Španca sa osnovne linije i ovaj na takvu igru nije imao odgovor. 

Već tada se vidjelo da je tempo Španca opao, a Đoković je to znao da iskoristi. Poslije 24 minuta je bilo 5:1, da bi poslije novog brejka Đoković došao do 6:1. 

Djelovalo je kao da Đoković prepušta inicijativu protivniku u posljednjem gemu drugog seta da bi svojim servisom došao do 2–0, ali su onda "bljesnula" dva vrhunska forhenda koja su Ramos-Vinjolasa "razvukla" po terenu, a Đoković od gem lopte za protivnika došao do brejk prilike kojom je završio set. 

Brzi brejk na početku trećeg seta nagovještavao je da će Đoković brzo završiti posao u meču. Međutim, Ramos-Vinjolas odmah uzvraća ribrejkom bez izgubljenog poena zahvaljujući greškama drugog reketa svijeta. 

Nije ih mnogo napravio Đoković u drugom i trećem setu, pa mu je takav ritam vrlo brzo vratio rezultatsku prednost a Đoković je "pobjegao" rivalu na 5:2. Do kraja Ramos-Vinjolas uspijeva da još jednom sačuva svoj servis a Srbin da svojim servisom ovjeri četvrtfinalni meč sa Austrijancem Dominikom Timom. 

Pred taj duel, ohrabruje činjenica da je ovog puta Đoković iskoristio čak 7 od 10 brejk šansi dok je u meču sa Švarcmanom u jednom trenutku imao tek 2/13. 

Tim je u svom meču osmine finala maksimalnih rezultatom bio bolji od Orasija Sebaljosa (6:1, 6:3, 6:1). Podsjećamo, Sebaljos je prošao dalje nakon povrede Davida Gofana. 

U slučaju pobjede, Novak bi u polufinalu mogao da se sastane sa Rafaelom Nadalom.

B92