Lokalni izbori u Hrvatskoj: Izlaznost do 11.30 skoro 15 posto
Foto: AA, Kolinda Grabar-Kitarović

Glasala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Lokalni izbori u Hrvatskoj: Izlaznost do 11.30 skoro 15 posto

Prema podacima državnog izbornog povjerenstva (DIP) izlaznost na drugom krugu lokalnih izbora u Hrvatskoj je do 11.30 sati iznosila 14,81 posto. Građansku dužnost obavila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je pozvala sve građane da izađu na drugi krug lokalnih izbora.

Najveća izlaznost do 11.30 sati zabilježena je u Ličko-senjskoj županiji, a najmanja u Vukovarsko-srijemskoj.

Građansku dužnost obavila je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je izišla i glasala na izbornom mjestu u Bauerovoj ulici u Zagrebu u pratnji supruga Jakova.

Predsjednica je poručila svim građanima i građankama kako je važno da danas iziđu na izbore.

„Drugi krug jednako je bitan kao i prvi krug. Naravno, u nekim gradovima, opštinama i županijama još bitniji. Danas odlučujete o tome ko će voditi vaš grad, županiju ili opštinu sljedeće četiri godine. Svaki glas je bitan“, poručila je predsjednica.

Upozorila je glasače kako svojim neizlaskom na izbore i neispunjavanjem građanske dužnosti taj prostor biva prepušten drugima.

Birališta se zatvaraju u 19 sati, do kada traje i izborna tišina. Prvi podaci DIP-a najavljeni su za 21 sat, a gotovo svi glasovi biće izbrojani do 23 sata.

U drugom krugu lokalnih izbora biraju se načelnici, gradonačelnici i župani u lokalnim jedinicama u kojima odluka nije donesena u prvom krugu izbora.

Bira se 8 župana i gradonačelnik/ca Grada Zagreba koji ima status grada-županije, gradonačelnici za 54 grada i načelnici za 102 opštine. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.