Novi bilans: Sedmoro mrtvih u Londonu, napadači ubijeni
Foto: AA

Panika u glavnom gradu Velike Britanije

Novi bilans: Sedmoro mrtvih u Londonu, napadači ubijeni

Broj poginulih u noćašnjim terorističkim napadima u centru Londona popeo se na sedam ljudi, pošto je jedna povrijeđena osoba podlegla zadobijenim povredama, a strahuje se da bi taj broj mogao biti i veći, jer je još nekoliko od više od 40 povrijeđenih u kritičnom stanju.

Kako je saopštila londonska policija, sva tri napadača su ubijena. Napad je okvalifikovan kao teroristički.

Napad desio se sinoć kada se kombi popeo sa kolovoza na trotoar Londonskog mosta i počeo da gazi prolaznike.

Neposredno posle toga, kako je saopštila policija, napadači su napustili kombi i velikim noževima napali prolaznike u obližnjem prometnom dijelu grada Borou market, gde se nalaze brojni restorani i barovi, i izboli više njih.

U saopštenju se navodi da su napadači nosili odeću koja je ličila na pojaseve sa bombama, ali se posle ispostavilo da to nije tačno.

Prema navodima londonske Hitne službe, najmanje 48 primljeno u pet bolnica širom britanske prijestonice, a lakše povrijeđenima je pomoć pružena na licu mjesta.

2017060322404574922836969Web

Foto:AA

Vlasti su putem Tvitera objavile da su tokom noći tri londonske bolnice bile blokirane kako bi "pacijenti, rodbina (ranjenih) i osoblje bili bezbjedni". 

Londonska policija saopštila je da su incidenti na Londonskom mostu i pijaci Borou proglašeni za terorističke napade, dok treći incident koji se dogodio u djelu grada Vokshol sa njima nije povezan, prenosi Rojters. 

Policija navodi da je u trećem incidentu riječ o ubadanju nožem, ali se ne dovodi u vezu sa terorizmom.

BBC navodi da su pristalice Islamske države pozdravile noćašnje incidente na društvenim mrežama, ali još niko nije preuzeo odgovornost za napade.

Na društvenim mrežama objavljene su fotografije na kojima se vidi kombi koji su napadači koristili u napadu na Londonskom mostu.

Foto:Tviter

Britanska premijerka Teresa Mej je izjavila da se, kako je rekla, "strašni incident" u Londonu tretira kao "potencijalni teroristički čin", javlja Anadolija.

Mej će predsjedavati danas hitnim sastankom vladinog odbora nakon incidenata koji su se sinoć dogodili u Londonu, a u kojima je smrtno stradalo više od jedne osobe.

 Londonska policija pozvala je sinoć građane da ostanu mirni, ali oprezni i budni.

Američki predsjednik Donald Tramp je poručio da je uz Veliku Britaniju i njen narod.

"Učinićemo sve što možemo da pomognemo Londonu i Velikoj Britaniji. S vama smo, Bog vas blagoslovio", napisao je Tramp putem Tvitera.

Policija je večeras prvo dobila informaciju o vozilu koje je naletjelo na pješake na Londonskom mostu. Ubrzo nakon toga obaviješteni su o napadu u blizini ulice Borou.

Nisu dali više podataka, međutim, na društvenim mrežama se navodi da se vozač brzinom od 80 kilometara na sat kretao kroz pješake.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.