Nema novih pregovora o klimi nakon povlačenja SAD
Ilustracija

Pariski sporazum

Nema novih pregovora o klimi nakon povlačenja SAD

Lideri Francuske, Njemačke i Italije izjavili su da se o Pariskim sporazumu o klimi ne može ponovo pregovarati kako je zatražio predsjednik SAD Donald Tramp. Francuski predsjednik Emanuel Makron, njemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Paolo Đentiloni naveli su u zajedničkom saopštenju da su "sa žaljenjem" primili vijest o odluci SAD da se povuče iz sporazuma o klimi iz 2015. godine.

U saopštenju lidera Frncuske, Njemačke i Italije navodi se da je sporazum "kamen temeljac u saradnji naših zemalja, u cilju efikasne i blagovremene borbe protiv klimatskih promjena", prenosi Beta.

Oni su dodali da je kurs sporazuma zacrtan i "nepovratan", kao i da čvrsto vjeruju da se o Pariskom sporazumu ne može ponovo pregovarati.

Makron, Merkel i Đentiloni su naveli da su posvećeni sprovođenju Sporazuma i da će uložiti dodatne napore da podrže najsiromašnije i najugroženije zemlje.

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je sinoć da se SAD povlače iz Pariskog sporazuma o klimi.

On je rekao da će SAD momentalno obustaviti "kompletnu primjenu" odredaba Pariskog sporazuma.

"Pariski sporazum je sporazum koji nema veze s borbom protiv klimatskih promjena, nego sa sticanjem ekonomskih prednosti u odnosu na SAD", rekao je Tramp, prenosi Anadolija.

Istakao je kako je Pariski klimatski sporazum bio na štetu SAD-a.

"Ovaj sporazum je posljednji primjer kako Vašington ulazi u sporazum koji je na štetu SAD-u, a u korist drugih zemalja", kazao je američki lider.

"Borim se svaki dan za stanovnike ove zemlje. Ekonomija SAD-a se vraća veoma ubrzano. Imamo više od milion novih radih mjesta. Ovo je bio vrlo uspješan period. Kako bih ispunio svoje obećanje i zaštitio naše radnike, SAD se povlači iz Pariskog klimatskog sporazuma, ali ćemo nastaviti pregovaranja sa zemljama potpisnicama ovog sporazuma kako bismo vidjeli postoji li neki opravdani način da se vratimo. Duboko brinem za okolinu, ali ne mogu prihvatiti dogovor koji je na štetu SAD-a", rekao je Tramp u Bijeloj kući.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.