Haradinaj: Sporazum o demarkaciji granice sa CG je pogrešan, gubimo teritoriju
Ramuš Haradinaj

Kandidat za premijera Kosova

Haradinaj: Sporazum o demarkaciji granice sa CG je pogrešan, gubimo teritoriju

Lider Alijanse za budućnost Kosova i kandidat za premijera na predstojećim prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu Ramuš Haradinaj očekuje novi početak za Kosovo nakon 11. jula za kada su izbori raspisani.

Haradinaj je kandidat za premijera ispred velike koalicije albanskih partija Demokratska partija Kosova (PDK) - Alijansa za budućnost Kosova (AAK) - Inicijativa za Kosovo (NISMA). Iako su AAK i Inicijativa za Kosovo bile partije u opoziciji koje su bile među najvećim kritičarima PDK-a, ušle su u predizbornu kaoliciju sa tom partijom.

Ramuš Haradinaj u razgovoru za Anadoliju kaže da princip u formiranju te koalicije nije bila podrška nastavku logike prethodne vlade, nego jednom novom početku sa novim načinom upravljanja, gdje premijer dolazi iz stranke koja je do sada bila u opoziciji. Haradinaj ističe da je za dijalog sa svim susjedima, ali da se Srbija ponaša neprijateljski prema Kosovu.

Naglašavajući da će se Kosovo ponašati recipročno, ukoliko se Srbija ponaša neprijateljski, Haradinaj kaže da je Kosovo suverena, nezavisna država, priznata od velikog broja država i u dijalogu će zastupati interese Kosova i odluke Skupštine.

“Mi ne mislimo da nastavimo dijalog samo zbog dijaloga, mi smo za dijalog ukoliko smo potpuno ispoštovani onakvi kakvi jesmo. Priznaćemo samo one koji nas priznaju, poštovaćemo samo one koji nas poštuju”, navodi Haradinaj.

Prema Haradinaju, sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom (ZSO) bila je greška odlazećeg premijera Ise Mustafe, jer nije obavljena konsultacija sa Skupštinom. On je podsjetio da je Ustavni sud Kosova odbacio taj sporazum. Po njegovom mišljenju, i sporazum o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore je pogrešan.

"Ovaj sporazum o demarkaciji granice je pogrešan, gubimo teritoriju. Formiraćemo novu komisiju, donijećemo ispravnu verziju i pregovaraćemo sa Crnom Gorom, jer nam je susjed i prijatelj. Dakle, ne mislim da je krivica na strani Crne Gore, naša je greška i ispravićemo tu grešku. Odmah ćemo obavijestiti vlast EU, jer su nam oni nepravedno uveli demarkaciju kao uslov za liberalizaciju viza, da se omogući slobodno kretanje građana Kosova", naveo je on.

Što se tiče transformacije Bezbjednosnih snaga Kosova u oružane snage, Ramuš Haradinaj je uvjeren da će budući srpski poslanici podržati ustavne promjene koje su neophodne za tu transformaciju i da će shvatiti da je suprostavljanje tome “igra zvaničnog Beograda za njihove potrebe, a ne u interesu kosovskih Srba”.

Govoreći o njegovom zadržavanju u Francuskoj četiri mjeseca prema potjernici Srbije, Haradinaj kaže da se osjeća zadovoljno svojom ulogom u vrijeme rata za slobodu Kosova i ističe da se neće potčiniti Srbiji ni kojem smislu.

Na pitanje da prokomentariše formiranje Specijalnog suda za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova, Haradinaj kaže da je uvjeren u nevinost te vojske i u njihovu pravednu borbu. 

"Ja sam se suprostavio njegovom formiranju, zato što je na nacionalnoj osnovi. Samo Kosovu nije omogućeno da samo sudi za ono što se dogodilo u ratu. Na Kosovu je na desetine Albanaca masakrirano - djeca, žene i starci, i nikome nije suđeno. Dakle, ovo je pogrešno, međutim, Kosovo je preuzelo obavezu prema tom sudu", kaže Haradinaj.

Upitan da prokomentariše situaciju u Makedoniji, kandidat za premijera kaže da se Kosovo neće miješati u suverene odluke makedonskog naroda u stvaranju vlade, ko god da je na dužnosti.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.