Makedonija dobila novu vladu
Foto:AA

16. od osamostaljenja

Makedonija dobila novu vladu

Sobranje Makedonije je sinoć većinom glasova izabralo koalicionu vladu koju je lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev formirao sa dvije albanske partije, Demokratskom unijom za integracije (DUI) i Alijansom za Albance.

Zaev je osmi premijer koji će predvoditi 16. po redu vladu Makedonije nakon osamostaljenja zemlje. Za izbor vlade glasala su 62 poslanika, protiv je bilo 44, dok je pet bilo uzdržano. 

Nova makedonska vlada, koja pored premijera, ima 25 ministara, položila je svačanu zakletvu pred predsjednikom Sobrana Talatom Džaferijem pet minuta prije ponoći. 

Najviše ministara, 17, ima stranka SDSM, koja je na neka mjesta postavila nestranačke kandidate. Stranka DUI Alija Ahmetija ima šest, a Alijansa za Albance Zijadina Sele dva mjesta.

Prije glasanja Zaev je odgovorio na kritike i primjedbe poslanika koje su iznijete tokom dvodnevne debate, ističući da će nova vlada raditi u interesu građana i na građenju zajedničkog života. 

"Ja i članovi mog kabineta imamo namjeru da radimo na povezivanju, a ne dijeljenju", rekao je Zaev, pozivajući poslanike i građane da daju podršku novoj reformskoj vladi za, kako je rekao, život u Makedoniji. 

Zaev je, oblazlažući program vlade, rekao da će to biti odgovorna, reformska vlada, posvećena razvoju privrede i boljem životu gradjana, jačanju pravne države i institucija i evroatlantskim integracijama.

Novi premijer je najavio uspješne ekonomske rezultate, ističući da je uvjeren da Makedonija na ekonomskom planu može jače i snažnije od bilo koga.

"Dobre stvari koje je započela sadašnja vlada nećemo prekidati, dok ćemo one koje ne valjaju promijeniti", istakao je Zaev.

U pogledu imena države, Zaev je istakao da će nova vlada o tome razgovarati sa  opozicijom i odluku donositi konsenzusom, nakon čega će to morati biti potvrđeno na referendumu. Sve to će biti, dodao je, u funkciji nalaženje rješenja za spor sa susjednom Grčkom. 

Tokom dvodnevne rasprave poslanici najveće opzicione partije VMRO DPMNE su ocijenili da je program vlade "običan pamflet i bajka”, da obiluje populističkim obećanjima u ekonomskom dijelu. 

Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski, koji posle skoro 11 godina na vlasti prelazi u opoziciju, ocijenio je da je nova vladajuća koalicija formirana neprincipijelno, na silu i nedemokratski i rekao da zna da će će u prvih šest mjeseci prebacivati krivicu na VMRO DPMNE.

VMRO DPMNE će, kako je istakao, biti jaka opozicija, budno će pratiti rad nove vlade i ostati na branik nacionalnih interesa. "Bićemo jaka opozicija koja će se brzo, uz podršku naroda vratiti na vlast", rekao je Gruevski.

Veći dio svog govora prije odlaska u opoziciju bivši premijer je veličao uspjehe svojih vlada od 2006. godine, poredeći rezultate sa prethodnim vladama SDSM, koje smatra neuspješnim.

"U poslednjih nekoliko godina očigledno smo bili predmet operacije spoljnih centara sa ciljem promjene vlasti. Glavni razlog za to je bila naša politika u vezi sa imenom", rekao je Gruevski.

Vlada Zorana Zaeva  formirana je više od pet i po mjeseci nakon vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 11. decembra, zbog višemjesečnog ometanja suparničkog VMRO DPMNE koji nije želio da preda vlast. Taj otpor je kulminirao upadom nasilnih demonstranata, pristalica VMRO DPMNE, u Sobranje Makedonije  27. aprila.

Izvor:Beta

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.