Finska: 760 eura mjesečno osobama koje su dugo bez posla
Ilustracija

Za starije od 60 godina

Finska: 760 eura mjesečno osobama koje su dugo bez posla

Finske vlasti su donijele odluku da nezaposlene osobe u toj zemlji, koje dugo čekaju na zaposlenje, primaju pomoć od minimalno 760 eura mjesečno.

Agencija za socijalne poslove Kela je saopštila da najnoviji podaci pokazuju da nezaposlene osobe starije od 60 godina teško pronalaze zaposlenje u Finskoj.

Vlasti u toj zemlji su zato odlučile da osobama, starijim od 60 godina, koje čekaju na posao više od pet godina, pruže finansijsku podršku u vidu mjesečnih primanja. Preko 50 posto osoba koje imaju pravo na pomenuta primanja već su podnijele zahtjev zvaničnim institucijama.

Direktorica Agencije za socijalne poslove An Neimala je izjavila da nema potrebe za velikom žurbom, jer će, kako je rekla, svima koji imaju pravo na vrijeme biti isplaćena primanja.

"Pomoć može biti isplaćena i unazad šest mjeseci", kazala je Neimala. Dodala je kako nije riječ o penziji nego o subvencijama koje su jednake minimalnoj mjesečnoj penziji u toj zemlji, a koja iznosi oko 760 eura, prenosi AA.

Isplate ovog vida pomoći prestaju nakon što nezaposlena osoba počne primati penziju sa napunjenih 65 godina. Planirano je da prve isplate budu realizovane već 1. juna ove godine. Ovaj vid pomoći se realizuje u okviru socijalnog paketa koji je ranije dogovoren kako bi se riješio problem dugoročne nezaposlenosti u toj zemlji.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.