Jubilej za pamćenje: Nikšićki gimnazijalci proslavili 50 godina mature
Foto: Vijesti

Jubilej za pamćenje: Nikšićki gimnazijalci proslavili 50 godina mature

Učenici nikšićke Gimnazije „Stojan Cerović“ proslavili su pola vijeka mature, što je jubilej za ponos, ali i tugu, jer kako reče Vladimir Novaković, jedan od glavnih organizatora proslave, četvrtina nije među živima.

"U osam odjeljenja bilo nas je 235. Zvali su nas zlatnom generacijom nikšićke Gimnazije. Generacija je iznjedrila nekoliko univerzitetskih profesora, direktora koji su vodili poznate jugoslovenske firme, od ‘Svera’ iz Subotice, preko Instituta za atomsku fiziku ‘Vinča’, do Hemofarma, fabrike za preradu aluminjuma, Elektroprivrede Crne Gore”, kazao je Novaković koji je bio i najmlađi đak u istoriji nikšićke Gimnazije.

Sa 13 godina je postao gimnazijalac, sa 17 maturirao.

U generaciji je bilo i jedno posebno odjeljenje – IV8, iako svi rekoše da i ostalih sedam pripada kategoriji „posebnih”.

Omladinski list „Mladost” iz Beograda 1967. godine organizovao je takmičenje za najuspješnije odjeljenje i IV8, odjeljenje prirodno matematičkog smjera, proglašeno je za najuspješnije gimnazijsko odjeljenje u bivšoj SFRJ.

"Od 24 učenika bilo je 15 odlikaša, šest vrlodobrih i tri dobra, a srednja ocjena je bila 4,44. To odjeljenje je bilo i omladinski vicešampion Jugoslavije u košarci”, kazao je Novaković.

U tom odjeljenju učio je i Šćepan Miljanić, jedan od najmlađih doktora fizičke hemije.

"Živim u Beogradu i kada sam sinoć došao vidim veliku procesiju od mature. Da se drugi ne naljute, ali mislim da smo najslavnija nikšićka generacija svih vremena, posebno moj razred. A moram priznati da smo i dobro ‘očuvani’ za ono što sam ja očekivao”, kazao je Miljanić koji je doktorirao u 32. godini.

Bio je direktor Instituta za nuklearnu nauku „Vinča”, profesor i dekan Fakulteta za fizičku hemiju u Beogradu, usavršavao se u Berkliju, Moskvi, Glazgovu. I ne zaboravlja grad iz koga je potekao i generaciju sa kojom je odrastao.

Iako od mature, 1967. godine, svako pet godina organizuju proslave, bilo je i onih koji su dugo nijesu vidjeli, pa jedni druge nijesu ni prepoznali.

"Nemam dovoljno lijepih riječi da opišem ovaj današnji susret. Veliko je uzbuđenje, Neke prepoznajem po očima, neke po boji glasa, a ove iz susjednih odjeljenja skoro da i nijesam prepoznala”, kazala je dipl. ekonomista Vasiljka Radulović, rodom Kešelj, koja živi u Novom Sadu.

Žarko Mandić, profesor književnosti u penziji, kazao je da su skoro svi iz te generacije, koji su danas među živima, završili fakultete i da bi volio da i današnji gimnazijalci krenu njihovim stopama. Mada su, kako reče, došla neka druga vremena.

"Mi smo generacija posle Drugog svjetskog rata i bili smo u miljeu patrijarhalnog morala i otadžbinskog duha, napajali se na izvorima revolucije, po onoj Andrićevoj ‘čuvaj tle iz koga nikoh’. To bih i danas mladima poručio”, kazao je Mandić.

Prisjetio se i da u njegovo vrijeme maturanti nijesu smjeli posle osam sati uveče biti u gradu, a ako bi se to desilo da su se „krili” da ih profesori ne bi vidjeli.

"Današnji učenik ima više slobode. Dobra su ta dječja prava, ali dijete je danas rastrzano između porodice koja juri egtistenciju i misli da će sve to riješiti ‘drugi roditelj’ – nastavnik, a i on opet ima egzistencijalnih problema”, kazao je Mandić.

Sa bivšim maturantima u školi „Olga Golović” (gdje je nekada bila Gimnazija), odakle je krenulo cjelodnevno druženje, zajedno su bili i njihov direktor, akademik Branko Radojičić, i razredne starješine Radomir Ratko Vukićević i Slobodan Bošković.

"Ovo je jedna od mojih najboljih generacija. Mediji su odjeljenje kojem sam bio razredni starješina, čuveno IV8, prozvali zlatnim, a čitavu maturu zlatnom maturom. U generaciji ima poznatih naučnih radnika, doktora nauka, vrsnih intelektulaca. Sa mnogima od njih se viđam i drago mi je što sam i danas sa njima”, kazao je Vukićević.

I bivši direktor je imao samo riječi hvale za generaciju koja slavi pola vijeka mature.

"Vi ste generacija koja je u tom periodu bila jedna od najboljih, ako ne i najbolja, koja nas je ohrabrila kako treba raditi. Svaki susret sa vama pričinjava izuzetno zadovoljstvo”, poručio je Radojičić.

A generacija je poznata još po jednom kuriozitetu. Odjeljenje IV-8 je jedino koje je dobilo i najviše opštinsko priznanje, nagradu „18. septembar”. Te 1967. godine to priznanje dobio je i direktor Gimnazije Branko Radojičić.

Jubilej je maturantima čestitao i predsjednik Opštine Veselin Grbović koji je došao ispred škole da ih pozdravi i da im poželi sreću.

Vijesti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.