Iako CG štedi, dug se sve više gomila
Ilustracija

Iako CG štedi, dug se sve više gomila

Državni dug Crne Gore na kraju marta je iznosio 2,4 milijarde eura ili 64 odsto BDP-a i veći je u odnosu na isti period prošle godine za 66 miliona eura.

Javni dug Crne Gore je posljednjih godina dupliran, te su međunarodne finansijske institucije i Evropska komisija tražili od Vlade da konsoliduje javne finansije, smanji dug i deficit budžeta.

Kada bi u državni dug bio uračunat i dug opština, u iznosu od 150 miliona eura, javni dug na kraju marta iznosio bi 68 odsto BDP-a, pokazuju podaci crnogorskog Ministarstva finansija. 

Država najviše duguje bankama. Samo u posljednja tri mjeseca država je duplirala dug kod domaćih banaka, sa 60 na 123 miliona eura. 

Spoljni dug Crne Gore iznosi 53 odsto BDP-a, a unutrašnji oko 13 procenata BDP-a. 

Vlada se budžetom za ovu godinu odlučila na smanjenje plata funkcionerima i socijalnih naknada, i na povećanje akciza za gorivo, a do 2019. godine namjerava da skoro prepolovi budžetski deficit sa 6,1 na 3,8 odsto BDP-a. 

Ranije je saopšteno da će Vlada, ukoliko mjere štednje ne daju rezlultate, do kraja juna predložiti novi plan za smanjenje javnog duga ispod 60 odsto BDP-a.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.