EU i NATO najbolji pristup u suzbijanju hibridnog ratovanja
Darmanović u Bratislavi

Darmanović u Bratislavi

EU i NATO najbolji pristup u suzbijanju hibridnog ratovanja

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, učestvovao je na panelu „Zapadni Balkan: Novo poprište hibridnog ratovanja“, koji je održan 27. maja u okviru Foruma GLOBSEC u Bratislavi.

Darmanović je tokom učešća na panelu govorio o izazovima sa kojima se Crna Gora i Zapadni Balkan u posljednjem periodu u kontinuitetu i sa pojačanim intenzitetom suočavaju u okviru procesa evroatlantske i evropske integracije, u kontekstu hibridnog ratovanja.

Ministar je posebno istakao značaj procesa evropske i evroatlantske integracije za stabilnost regiona kao pretpostavke budućeg razvoja i naglasio značaj njihovog daljeg dinamiziranja i intenziviranja, kao najboljeg pristupa u suzbijanju prostora pogodnog za primjenu sve prisutnijih metoda hibridnog ratovanja. 

Na panelu, koji je moderirao viši savjetnik u Njemačkom savjetu za spoljne poslove Milan Nič, učestvovali su i zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić, direktor projekta za Evropu i stalni saradnik Instituta humanističkih studija iz Beča Ivan Vejvoda i direktor politika u Centru za evropske studije Vilfred Martens Roland Frojdenštajn.

Učešće na Forumu predstavljalo je i dobru priliku za održavanje bilateralnih sastanaka: sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Slovačke Miroslavom Lajčakom, savjetnicom potpredsjednika SAD-a za nacionalnu bezbjednost Andreom Tompson, predsjedavajućim Komiteta za unutrašnju bezbjednost američkog Senata Ronom Džonsonom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josipom Brkićem, potpredsjednikom kompanije Majkrosoft za EU administraciju Džonom Frenkom,višim rukovodiocem za razvoj međunarodnog biznisa kompanije Lokid Martin (Lockheed Martin) Jakobom Martinom, ministrom za vanjske odnose Regionalne Vlade Kurdistana u Iraku Falahom Bakirom. Takođe, održani su i brojni kraći susreti sa istaknutim učesnicima iz Evrope i SAD-a.

Ministar Darmanović je tokom boravka na Forumu učestvovao i na Gala večeri tokom koje je upriličena dodjela tradicionalnih čeških i slovačkih transatlantskih nagrada.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.