Italija ukida kovanice od 1 i 2 centa
Foto: Twitter

Ušteda 20.000 eura godišnje

Italija ukida kovanice od 1 i 2 centa

Komitet u italijanskom parlamentu za pitanja budžeta donio je juče odluku da ta zemlja od januara naredne godine ukine kovanice od jednog i dva centa.

Ukidanje kovanica male vrijednosti rezultiraće uštedom od oko 20.000 eura godišnje, prenosi Blic pozivajući se na Srnu.

Italijanska Vlada je od uvođenja eura 2004. godine potrošila više miliona eura za proizvodnju manjih kovanica.

Italijanska novinska agencija ANSA navodi da ova inicijativa znači da će sve cijene u Italiji biti zaokružene na najbliži iznos.

I ostale članice EU, uključujući Njemačku, takođe razmatraju mogućnost ukidanja kovanica od jednog i dva centa.

U Belgiji, Finskoj, Holandiji i Irskoj cijene su često u okruglim iznosima kako bi se izbjegla upotreba manjih kovanica, iako su i dalje u opticaju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.