Sud u Hagu se zatvara do kraja godine

Sud u Hagu se zatvara do kraja godine

Šef Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Karmel Ađijus obavijestio je genseka UN Antonija Gutereša da će sud završiti svoj rad do kraja 2017. godine.

On je rekao i da će poslednje presude u predmetima Mladić i Prlić biti izrečene do 30. novembra, saopšteno je iz Haga.

Ađijus je, tokom sastanka koji je održan u Njujorku, pozvao generalnog sekretara da prisustvuje ceremoniji zatvaranja Međunarodnog suda, koja će se održati 19. decembra 2017. 

Gutereš je zahvalio predsjedniku Ađijusu na izuzetnom radu koji je Međunarodni sud postigao, kao i na njegovoj efikasnosti. 

Kako je saopšteno, tom prilikom je izjavio da taj sud predstavlja veoma važan instrument ne samo u ostvarivanju pravde već i u odvraćanju od počinjenja zločina, miru i zaštiti ljudskih prava. 

Ađijus je čestitao generalnom sekretaru na imenovanju, izrazivši zahvalnost na njegovoj posvećenosti unapređenju pozivanja na odgovornost i vladavine prava, kao i njegovoj kontinuiranoj podršci borbi protiv nekažnjivosti. 

On je obavijestio generalnog sekretara o napretku ostvarenom u ispunjenju strategije okončanja rada Međunarodnog suda, koji je juče obilježio 24. godišnjicu svog osnivanja. 

Predsjednik tribunala boravi u Njujorku kako bi Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija predstavio polugodišnji izvještaj Međunarodnog suda o strategiji okončanja svog rada.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.