Pogledajte jurnjavu hrvatske predsjednice za Trampom(VIDEO)
Foto:EPA

Pogledajte jurnjavu hrvatske predsjednice za Trampom(VIDEO)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na sve načine se trudila da privuče pažnju kolege iz SAD tokom zvaničnog fotografisanja u četvrtak na samitu NATO u Briselu.

Iako je prema protokolu, Kitarovićeva bila daleko od Donalda Trampa, uspjela je da se izbori za svoje mjesto tik uz američkog predsjednika.

Prvu priliku da mu se približi iskoristila kada se na kratko grupa lidera zaustavila tokom šetnje kroz novu zgradu u koju će se preseliti središte NATO saveza, a Kolinda se vješto prišunjala Trampu iza leđa.

Sledeća prilika da zauzme "stratešku poziciju" bio je trenutak kada je njemačka kancelarka Angela Merkel otišla za govornicu. Hrvatska predsjednica nije propustila svoju šansu, a teškom mukom izborenu poziciju držala je sve do kraja zavničnog dijela.

Za fotografisanje, Kitarovićeva je obukla jarko crvenu haljinu sa čipkom. Dok je u korak pratila predsjednika, smiješila se, klimala glavom i pokušavala da se uključi u razgovor, ali joj to nikako nije polazilo za rukom. Trampu je sve bilo zanimljivije od koleginice iz Hrvatske, uključujući i kucanje poruka na mobilnom i razgledanje okoline, ali Kitarovićeva nije odustajala.

Pogledajte Kolindinu jurnjavu za predsjednikom SAD:

Kitarovićeva je na konferenciji te večeri rekla da je neformalno razgovorala sa Trampom i ukazala na "opasnosti u susjedstvu".

- Zapravo sam se iznenadila koliko je razgovarao sa svima, uključujući i razgovor sa mnom. Uglavnom je bio vrlo opušten, ležeran i ljubazan prema svima, čak se malo i našalio. Razgovarali smo o mnogo tema, uključujući i o stanju na jugoistoku Evrope. Tražila sam od njega da se SAD ponovo angažuju, upozorila sam na sve opasnosti koje postoje u našem susjedstvu - rekla je Kitarovićeva, piše Blic.

Ipak, Kolindin slalom za američkim predsjednikom ostao je u sjenci diplomatskog incidenta kada je Tramp odgurnuo crnogorskog predsjednika Duška Markovića.

Podsjetimo, Amerikanci su pokrenuli web peticiju kojom zahtijevaju da se Bijela kuća izvini zbog ovakvog ponašanja kako je situaciju vidio premijer pogledajte ovdje.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.