Ponos Bijelog Polja: Irenino znanje ruskog nagrađeno na Krimu
Irena Madžgalj, Foto:Privatna arhiva

Priznanje za talenat i rad

Ponos Bijelog Polja: Irenino znanje ruskog nagrađeno na Krimu

Irena Madžgalj, prva je učenica crnogorskih škola koja je zahvaljujući znanju ruksog jezika dobila poziv od Međunarodnog dječijeg centra ''Artek'' sa Krima. Talentovana Bjelopoljka voli ruski, a njeno znanje ovog jezika nagrđeno je i priznato od strane onih kojima je taj jezik maternji.

Učenica prvog razreda Srednje stručne škole u Bijelom Polju nedavno je pobijedila na Međunarodnom konkursu iz ruskog jezika ''Ja želim u Artek''.

Zadatak učesnika je bio da napišu pismo i pošalju na Krim u centar Artek koji postoji od 1921. godine. Bjelopoljka je pobijedila na konkursu koji su organizovali Pošta Rusije i Međunarodni dječiji centar ''Artek''.

Artek se nalazi na Krimu, i smatra se gradom djece. Irena je  prvo  dijete iz Crne Gore koje je od vremena nastanka Arteka  dobilo poziv da pohađa školu u Arteku.

Mlada Bjelopoljka je  u Arteku boravila 21 dan, od 12.marta do 2. aprila gdje je pohađala školu. 

''Bilo je veoma zanimljivo  i svaki dan nam je bio ispunjen. Posjetili smo gotovo cijeli Krim.Najveći utisak na mene je ostavio grad Sevastopolj, to je ubjedljivo najljepši grad na svijetu. Na taj način sam se upoznala sa ruskom kulturom, sa tradicijom, i načinom života.'' , rekla je portalu Kodex Irena.

 Podsjetimo, ona je i kao učenica osnovne škole osvojala nagrade na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu iz ruskog jezika. Veliki je ljubitelj tog jezika i voljela bi da nakon Srednje škole posjeti Rusiju.

IMG20170320095010168

Foto:Privatna arhiva

Artek, kao Međunarodni dječiji centar  postoji od 1925 godine i u svom sastavu ima 10 lagera.

Irena je,tokom svog boravka, bila smještena u najstarijem i najpoznatijem lageru – Marskoj. Ono što je veoma zanimljivo za taj lager jeste to da su upravo u Marskom lageru svojevremeno bili smješteni Jurij Gagarin i brojni ruski sportisti, naučnici, pjesnici.

 U timovima Arteka se nalaze isključivo najtalentovaniji učenici, sportisti, umjetnici – djeca koja pokažu svoje znanje i talenat.

''U mom timu je bilo djece iz raznih djelova  Rusije. Veoma mi je drago što sam ih sve upoznala i što sam se družila sa njima. Brzo smo se sprijateljili i iznenadilo me je to koliko oni vole Crnu Goru", priča Irena.

Irena je  školu u Arteku završila sa odličnim uspjehom .

''Pored škole, imali smo brojne vannastavne aktivnosti . Ono što se meni najviše dopalo je stoni tenis, jahanje konja, streljaštvo, imali smo i vještačku stijenu za penjanje, a pored toga imali smo astronomiju, djing, plivanje, psihologiju , dizajn, novinarstvo, programiranje, itd.'', priča ona.

Tokom smjene imali su razna takmičenja iz brojnih oblasti. Irena je  uspjela da osvoji treće mjesto u pisanju sastava na ruskom jeziku, drugo mjesto u stonom tenisu, i prvo mjesto u artbolu.

Njoj je uručena diploma za prvo mjesto na Međunarodnom konkursu od Arteka i Pošte Krima, kao i svjedočanstvo o završenoj školi a poklone i diplomu uručila joj je Oksana Ševčenko.

Za vrijednu i talentovanu učenicu Irenu juče je upriličio prijem i gradonačelnik Bijelog Polja Aleksandar Žurić.

"Ovom prilikom želim puno da se zahvalim Opštini Bijelo Polje i gradonačelniku Žuriću na velikoj podršci. Takođe se zahvaljujem Ambasadi Rusije u Crnoj Gori i mojoj Srednjoj stručnoj školi,  kao i mojoj porodici koji su takođe moja ogromna podrška.", kazala je Irena.

Posebnu zahvalnost ona duguje školi i mentoru Rasimu Kasumoviću.

Profesor kaže da je Irena miljenica škole. On je podsjetio na zanimljivu činjenicu da je Irena napustila u septembru ekonomsku školu jer u istoj nije bilo ruskog jezika kao predmeta.

"Rekli su mi, dobićeš učenicu sa posebnim znanjem.Brzo sam uvidio njen talenat a uz talenat i neviđenu energiju i volju da svakog dana nauči nešto novo, naravno uz veliko predznanje sa kojim je došla iz osnovne škole.", kazao je Kasumović.

1872141910213526502224869787987051o

Irena sa mentorom, foto:Kodex.me

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.