Njemci ne bi branili NATO saveznika u ratu sa Rusijom

Njemci ne bi branili NATO saveznika u ratu sa Rusijom

Podrška NATO u Njemačkoj raste, kao i u drugim evropskim zemljama, ali bi u eventualnom konfliktu sa Rusijom samo manjina Njemaca podržala odbranu zemlje partnera, pokazalo je novo američko istraživanje.

NATO u posljednje vrijeme prolazi kroz težak period. SAD, najmoćnija članica organizacije sa novim liderom Donaldom Trampom optužila je NATO da je "zastareo". Novi američki predsjednik nagovijestio je i da favorizuje tešnje odnose sa Rusijom. 

Ipak, pravac se promijenio i Tramp više ne misli da je NATO zastareo i tvrdi da je ta organizacija "bedem medjunarodnog mira", piše Euraktiv Njemačka. 

U međuvremenu se u Evropi povećavaju budžeti za odbranu a uloga NATO dobija novi strateški značaj i na današnjem samitu u Briselu Alijansa će pokušati da povrati staru slavu. Nova studija Istraživačkog centra Pju (Pew), koja je obuhvatila građane evropskih zemalja, SAD i Kanade, pokazala je da se "imidž NATO popravlja sa obije strane Atlantika".

Najveću podršku NATO ima u Poljskoj i Holandiji gdje ga odobrava po 79 odsto ispitanika. 

Njemačka je treća po podršci a slijede Kanada, SAD, Britanija, Francuska i Španija, pokazuju rezultati istraživanja američkog tink-tenka.

Razlike u mišljenjima između građana Evrope i SAD uočavaju se međutim kada je riječ o djelovima političkog spektra koji podržava NATO. Sa ove strane Alantika, NATO najveću podršku uživa među konzervativcima dok Alijansu u SAD snažnije podržavaju ljevica i liberali.

U vrijeme kada je u Evropi uloga vojnog elementa u bezbjednosnoj politici veća, autori istraživanja pokušali su da utvrde i koliko je snažna solidarnost u NATO.

Rezultati pokazuju da je Njemačka spremna da podrži vojnu intervenciju NATO manje od drugih zemalja. 

Samo 40 odsto ispitanika podržalo bi pružanje vojne podrške partneru u "ozbiljnom vojnom konfliktu" sa Rusijom. 

Međutim, u svih sedam evropskih zemalja obuhvaćenih istraživanjem i Kanadi postoji konsensus da bi se u takvom sukobu trebalo osloniti na SAD. 

Uprkos kontradiktornim signalima od Trampove izborne pobjede naovamo, 65 odsto njemačkih ispitanika vjeruje da bi američka vlada poštovala svoje obaveze u hipotetičkom ratu sa Rusijom.

Čak i u Španiji, u kojoj je podrška NATO najmanja, 70 odsto anketiranih vjeruje da bi Amerikanci pritekli u pomoć Alijansi.

Današnji samit NATO u Briselu biće prvi na kome će biti Tramp a prvi put kao članica učestvuje i Crna Gora čiji se formalni prijem očekuje početkom juna.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.