Stoltenberg: Ulazak CG u NATO je od važnosti i za Zapadni Balkan i Alijansu
Jens Stoltenberg

Danas donose odluku o uključivanju u bitku protiv ID

Stoltenberg: Ulazak CG u NATO je od važnosti i za Zapadni Balkan i Alijansu

Ulazak Crne Gore u članstvo NATO 5. juna je "od važnosti i za Zapadni Balkan i cijeli NATO… i pokazuje da su vrata Atlantskog saveza otvorena", izjavio je danas u Briselu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg uoči zasijedanja vođa ove vojno-političke organizacije.

Stoltenberg je pozdravio prisustvo crnogorskog premijera Duška Markovića u svojstvu posmatrača na zasijedanju i naveo da su vrata NATO otvorena čim, kao u slučaju Crne Gore, neka država kandidat sebe za to osposobi tako što "istinski sprovede važne reforme". prenosi Beta.

Čelnik Atlantskog saveza je potvrdio da će partneri u NATO danas, na zasijedanju zajedno s američkim predsjednikom Donaldom Trampom, donijeti odluku o uključivanju u bitku protiv islamskog terorizma u Siriji i Iraku, što je ključni zahtjev Trampa za dalju punu podršku SAD Atlantskom savezu.

On je objasnio da to ne znači da će NATO učestvovati i u borbenim operacijama, u kojima već pojedinačno učestvuju mnoge članice Atlantskog saveza, a posebno podvukao da će biti veoma osnažena razmjena obaveštajnih informacija i stvorena posebna "združena ćelija" NATO u tom cilju.

Stoltenberg je dodao da će biti sagledano i povećanje izdataka evropskih saveznika za budžet NATO, na čemu takodje odlučno insistira nova američka vlada, naglašavajući da više neće prihvatati da SAD podmiruju blizu 80 odsto NATO potreba.

Generalni sekretar NATO je naveo i da će tema zasijedanja biti i, kako je rekao, "agresivne akcije Rusije kakve smo vidjeli u Ukrajini" i napori da se zato ojača "ubjedljiva snaga odvraćanja i odbrana u odnosu na Rusiju".

Stoltenberg je dodao da on lično podržava sankcije Rusiji, što je stvar Evropske unije i SAD, ali da smatra da je to "krajnje važno zbog ilegalnog pripajanja Krima i nesprovođenja sporazuma iz Minska" o rješavanju ukrajinske krize.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.