Bulatović, povratak otpisanog
Momir Bulatović

Mogući kandidat na predsjedničkim izborima

Bulatović, povratak otpisanog

Mediji su kao spekulacije prenijeli mogućnost da se Momir Bulatović vrati u crnogorsku politiku ni manje ni više nego kao predsjednički kandidat.

Prvo se sam Bulatović oglasio namjerom da se vrati u politički život ne precizirajući kako. Zatim su lideri Fronta u Moskvi, na sastanku sa Sergejem Železnjakom, najavili da bi zajednički kandidat opozicije na predsjedničkim izborima mogao pobjediti kandidata DPSa, makar to bio i Đukanović. Onda su se oglasili crnogorski ali nedugo potom i ruski mediji, pa i neki koji se smatraju zvaničnim glasilima Kremlja, da bi upravo Momir Bulatović mogao biti taj.

Riplijevski, kako se spekuliše da će kandidat DPSa najvjerovatnije biti njen predsjednik Milo Đukanović, može nam se dogoditi da se vratimo dvije decenije u prošlost, u famoznu 1997 godinu, kada je raspad DPSa ovu dvojicu doveo do najozbiljnijih takmaca na predsjedničkim izborima i onog čuvenog TV duela na tadašnjoj državnoj televiziji, poslije kojeg ništa nije bilo isto. 

Nije više ni Crna Gora ista, kaže za portal Kodex nekadašnji lider Narodne Stranke i jedan od glavnih političkih protagonista tog vremena, Novak Kilibarda. 

-Ne vjerujem da se to vrijeme može vratiti i da Crna Gora može opet biti takva. Ta politika je poražena, a lično, Momira Bulatovića nikad nisam smatrao političarem velike misli niti nosiocem neke velike ideje.- kaže  Kilibarda za Kodex.

Kilibarda

Kilibarda: Bulatovića nikad nisam smatrao političarem velike misli

Pa ipak, Đukanović je tijesno dobio te izbore, a Bulatović nakon toga politički život nastavio u Beogradu, kao premijer tadašnje Savezne Vlade.

Ostaće upamćeno iz tog vremena da je u SR Jugoslaviji proglasio ratno stanje i konstatovao da je zemlja u ratu sa NATO paktom. Zbog tog pakta se i vraća u politiku, da se bori protiv crnogorskog uključenja u Alijansu iako je svakom iole pismenijem jasno da je to „završena rabota“.

Rabota kojoj je crnogorska opozicija samo deklarativno izgleda bila protivna. Uz poneki anti NATO skup, čisto da se pokaže revolt stiglo se do odluke o učlanjenju, a za koji dan i to će se formalizovati na samitu NATO u Briselu. Voljeli ne voljeli, riječima velikog Dragana Nikolića u istoimenoj seriji- Idemo dalje.

Bulatović, iako je bio njen prvi predsjednik, u Crnoj Gori je bio politički otpisan. Tome je i sam doprinosio rijetkim pojavljivanjima u javnosti, a kad bi se pojavio tvrdio bi da je njegov povratak u politiku nezamisliv. Kilibarda misli da Bulatović nije sam donio odluku.   

-Iako ga nisam smatrao političarem od ozbiljne misli mislio sam da je raskrstio sa politikom. Očigledno je da sam nije donio odluku da se politički aktivira, da je u tom imao pomoć.- aludira Kilibarda na mogućnost da je neko uticao na Bulatovića da takvu odluku donese.

Ipak, Momir Bulatović je jedna od najvažnijih figura crnogorske politike sa početaka njenog modernog višestranačja. Prvi je predsjednik te Crne Gore, prvi lider partije koja je od tada personifikacija vlasti u Crnoj Gori. I uslovno rečeno, prvi veliki koji je pao ali i najavio, svojim knjigama i intervjuima, padove drugih.

I opet, ako se Crna Gora vrati te dvije decenije unazad i mi doživimo da, opet u studiju državne televizije, gledamo Bulatovića i Đukanovića kao pretendente na zvanje crnogorskog predsjednika komotno možemo reći da, niti je sve isto niti smo mi isti. A moglo bi da liči na prvi pogled.  

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.