''Čuvari tvog poštenja'' pobjednik festivala ''Petar Kočić'' u Banjaluci
Foto: Ana Kašćelan

Autorski projekat Borisa Liješevića

''Čuvari tvog poštenja'' pobjednik festivala ''Petar Kočić'' u Banjaluci

Predstava „Čuvari tvog poštenja“, u produkciji Večernje scene našeg pozorišta, pobjednik je 20. izdanja Teatar festa „Petar Kočić“ u Banjaluci. Autorski projekat Borisa Liješevića, nastao u kreativnoj sinergiji sa glumačkim ansamblom Gradskog pozorišta, osvojio je Gran pri za nabolju predstavu i nagradu za najbolju režiju.

''Teatar fest ''Petar Kočić'' međunarodna je pozorišna manifestacija koja je ove godine u takmičarskoj selekciji okupila šest predstava u produkciji teatarskih kuća iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Republike Srpske. Pored ''Čuvara tvog poštenja'', u konkurenciji za nagrade bile su i predstave: ''Trudna priča'', u režiji Lidije Dedović (Teatar Komedija Skoplje), ''Jesenja sonata'', u režiji Jagoša Markovića (Atelje 212/ Grad teatar Budva), ''Pluća'', u režiji Aide Bukvić (Exit teatar/Gradsko kazalište Sisak), ''Novo doba'', u režiji Dina Mustafića (Bitef teatar Beograd/ Arthub Sarajevo) i ''Moje dete'', u režiji Ane Đorđević (Beogradsko dramsko pozorište)'', saopšteno je iz Gradskog pozorišta.

Festival će zvanično biti zatvoren večeras dodjelom nagrada, a u čast nagrađenih biće izvedena predstava ''Julije Cezar'', u režiji Kokana Mladenovića (Narodno pozorište Sombor/Grad teatar Budva/CZK Svilajnac).

''Ideju za komad ''Čuvari tvog poštenja'' Liješević je pronašao u stihu crnogorske himne, u težnji da preispita savremene društvene okolnosti i vrijednosti na kojima smo odgajani. Predstava postavlja brojna aktuelna pitanja poput onih - šta danas znači poštenje u Crnoj Gori, šta smo u stanju da žrtvujemo zarad časti i obraza, kakvi smo i gdje smo u odnosu na pretke, šta nam je donijelo vrijeme koje nas udaljava od osnovnog „koda“ naših predaka, te šta je ostalo od poštenja koje je iznjedrilo našu himnu'', navodi se u saopštenju.

Igraju: Dubravka Drakić, Božidar Zuber, Emir Ćatović, Branka Femić, Željko Radunović, Katarina Krek, Ivona Čović-Jaćimović, Sanja Popović, Pavle Ilić, Branko Ilić i Simo Trebješanin.

U autorskom timu, pored reditelja Liješevića, su i Rambo Amadeus koji je uradio muziku, Gorčin Stojanović kao scenograf, kostimografkinja Tijana Todorović i dramaturškinja Stela Mišković.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.