Širom Britanije odata počast žrtvama napada:
Foto: AA

Život izgubilo 22 osobe

Širom Britanije odata počast žrtvama napada: "Ljubav je jača od mržnje"

U mnogim gradovima Velike Britanije je odata počast žrtvama jučerašnjeg terorističkog napada u Mančesteru u kojem su poginule najmanje 22 osobe.

Komemoracija žrtvama je održana i na centralnom Trgu Albert u centru Mančestera, javlja Anadolija.

Ceremoniji su prisustvovali britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rud, gradonačelnik Mančestera Endi Burnham, šef policije Ian Hopkins i veliki broj građana. Pastor Dejvid Valker je zapalio svijeću u znak sjećanja na stradale u jučerašnjem terorističkom napadu, dok su ostali održali minut ćutanja.

Brojni građani su na trg ostavili i cvijeće, dok su pojedini nosili majice na kojima je pisalo "Volim te Mančester". Mnogi građani nisu mogli stati na trg pa su morali ostati u susjednim ulicama kako bi pratili komemoraciju.

Na poznatom Trgu Trafalgar u Londonu takođe se okupio veliki broj građana kako bi odali počast žrtvama terorističkog napada. Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo "Ne bojimo se" i "Ljubav je jača od mržnje". Slični programi su održani i u Birmingamu, Kardifu, Belfastu, Edinburgu i Glasgovu.

Policija je ranije danas potvrdila da je osumnjičeni za napad u Mančesteru 22-godišnji britanski državljanin Salman Abedi. Britanski mediji navode da je Abedi rođen u Mančesteru, te da dolazi iz porodice libijskog porijekla. Navodno, ima najmanje troje braće i sestara i svi su rođeni na području Londona i Mančestera. 

Porodica je živjela na više adresa u Mančesteru, uključujući i stan koji je policija danas pretresla. Podsjetimo, pred kraj koncerta pop zvijezde Arijane Grande u Mančester Areni odjeknula jaka eksplozija u kojoj su poginule najmanje 22, a ranjeno 59 osoba. Britanska policija sprovodi istragu o tom slučaju, a saopšteno je i kako je riječ o terorističkom napadu kojeg je izveo bombaš samoubica. Teroristička organizacija ISIS preuzela je odgovornost za sinoćnji napad u Mančesteru.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.