Poslije 1000 godina mošti Svetog Nikole stigle u Rusiju (VIDEO)
Sveti Nikola

Dočekane uz zvonjavu svih moskovskih hramova

Poslije 1000 godina mošti Svetog Nikole stigle u Rusiju (VIDEO)

Mošti Svetog Nikole, jednog od najpoštovanijih hrišćanskih svetaca koje prvi put poslije 930 godina napuštaju papsku baziliku u italijanskom gradu Bariju, gdje su 22. maja 1087. prenijete iz grada Mare u Likiji u Maloj Aziji, u kome je bio arhiepiskop, dočekao je danas u Moskvi patrijarh Kiril sa svještenstvom i vjernicima, uz zvonjavu svih prijestoničkih hramova.

Dogovor o ovom velikom događaju postignut je prilikom susreta patrijarha Kirila i pape Franje prošle godine na Kubi. U Rusiju će biti prenijet dijelić moštiju, deveto rebro svečevo, najbliže srcu, .

''Arhijereji Ruske pravoslavne crkve služili su jutros po tradiciji liturgiju kraj moštiju Svetog Nikole, pošto naši hodočasnici u velikom broju dolazi u grad Bari povodom praznika Svetog Nikole. Kasnije ćemo sa arhiepiskopom iz Barija Frančekom Kukučijem potpisati dokument o privremenom prenosu dijela moštiju u Rusiju'', rekao je šef Odjeljenja za spoljne crkvene poslove Moskovske patrijaršije mitropolit Volokolamaki Ilarion.

Poslije potpisivanja dokumenta dio moštiju biće pohranjen u specijalni kivot, napravljen u umjetničkim radionicama Ruske pravoslavne crkve, težak blizu 40 kilograma i optočen zlatnim listićima. U svečanoj koloni kivot će u automobilu sa otvorenim krovom, napravljenom po ugledu na čuveni „papomobil“, na putu do aerodroma proći ulicama italijanskog gradom, piše Ruska riječ.

Specijalnim avionom mošti će potom u pratnji delegacije RPC, na čelu sa mitropolitom Ilarionom, biti donijete na moskovski aerodrom Vnukovo. Na večernjem bogosluženju u Hramu Hrista Spasitelja svetinju će dočekati patrijarh Kiril sa prijestoničkim sveštenstvom.

U 18 sati po moskovskom vremenu svi prijestonički hramovi u čast prenosa moštiju svetiteljevih oglasiće se zvonima. Čuće se zvonjava i sa zvonika Ivana Velikog u Kremlju, koji nije aktivan, a što se inače događa samo u rijetkim prilikama, prenosi RIA Novosti.

Vjernici će moštima moći da se poklone u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi do 12. jula, kada će svetinja biti prenijeta u Sankt Peterburg i biti izložena do 28. jula.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.