Barski ljetopis: Premijera ''Orkanskih visova'' 20. jula
Barski ljetopis

Tri reprizna igranja

Barski ljetopis: Premijera ''Orkanskih visova'' 20. jula

Ove će godine u okviru Večernje scene 30. jubilarnog Barskog ljetopisa biti postavljena i jedna festivalska produkcija – ''Orkanski visovi''. Premijera je zakazana za 20. jul, nakon čega su planirana tri reprizna igranja 21, 22. i 23. jula.

Komad režira hrvatska rediteljka Dore Ruždjak Podolski, po dramatizaciji crnogorske dramaturškinje Stele Mišković, sa Milošem Pejovićem u ulozi Hitklifa. Barski ljetopis predstavu radi u koprodukciji sa Kraljevskim pozorištem ''Zetski dom''. 

Kako se navodi u saopštenju Barskog ljetopisa, to će biti prvi put da se ovaj klasik dramatizuje ne samo kod nas, već na cijelom Balkanu. Ideja organizatora je da se u okviru produkcija ovakvog kalibra omogući saradnja velikih regionalnih rediteljskih imena i crnogorskih glumaca i pozorišnih djelatnika, kako bi se time na pravi način valorizovao prvenstveno naš kadar i pružila prilika za povezivanje i sticanje dodatnih iskustava.

O radu sa crnogorskim glumcima, rediteljka predstave imala je samo riječi hvale.

''Moram naglasiti da se Crna Gora može podičiti izvanrednim glumcima. To je jedan specifikum na koji se zaista može biti ponosan. Neke sam glumce već ranije gledala na kazališnim daskama, neke sam gledala u snimkama predstava. U odabiru glumaca vodim se ponajčešće intuicijom, to jest, intuiciju slušam koliko je god moguće i koliko mi je dano u trenutku. Prilikom odabira glumaca pokušavam  definisati u svojoj glavi energetsko polje koje bi određena glumica ili glumac trebao ispuniti, I to unaprijed pokušam vizualizovati. Potom mi je lakše odabrati jer na neki način kombinujem glumački značaj s idejom u svojoj glavi, kao da slažem puzle'', kazala je Podolski.

Pored rediteljke Dore Ruždjak Podolski  i dramaturškinje Stele Mišković, autorski tim sačinjavaju: Jelena Tomašević (scenografija), Lina Leković (kostimografija), Slobodanka Bobana Dabović (muzika).

U glumačkom ansamblu su: Miloš Pejović, Ana Vučković, Katarina Krek, Dejan Ivanić, Branka Stanić, Emir Ćatović, Jelena Simić i Simo Trebješanin.

Kao najava premijeri, 18. jula u okviru književnog programa Večernje scene, biće organizovan i razgovor o romanu Orkanski visovi, na platou ispred Dvorca, sa početkom u 21h. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.