Električni automobili će se puniti tokom vožnje (VIDEO)
Foto: Qualcomm

Električni automobili će se puniti tokom vožnje (VIDEO)

Telekomunikaciona kompanija Qualcomm predstavila je u Francuskoj probnu dionicu puta koji omogućava bežičnu dopunu pogonskih baterija na električnom automobilu za vrijeme vožnje.

U saradnji sa kompanijama Renault i Vedecom, Qualcomm je u Versaju, pored Pariza, napravio test poligon dužine 100 metara na kome se baterije električnog automobila pune bežičnim putem - dok se vozilo kreće. 

Sistem za dopunu baterija smješten je u središnjem dijelu kolovoza i sastoji se od 4 nezavisno napajane sekcije od po 25 metara. Proizvođač tvrdi da je ovaj punjač snage do 20 kW, kao i da omogućava dopunu pri brzinama vozila i do 100 km/h, što su brzine koje se razvijaju na autoputevima. 

Za testno vozilo upotrijebljen je modifikovani Renault Kangoo sa električnim pogonom koji je na svom donjem dijelu opremljen sa dva prijemnika od po 10 kW. 

U kompaniji Qualcomm kažu da je riječ o revolucionarnom rješenju čija bi primjena u budućnosti otklonila bojazan vlasnika električnih automobila da će u toku vožnje ostati bez “goriva”. Ipak, ova tehnologija je za sada u ranoj fazi razvoja, a najveću prepreku realizaciji predstavljaju visoki troškovi implementacije. 

Pogledajte demonstraciju ovog sistema:

Inače, komapnija Qualcomm već godinama razvija statične bežične punjače za pogonske baterije električnih automobila. Smatra se da ovakva vrsta punjača ima više praktičnih i estetskih prednosti u odnosu na punjenje baterija pomoću kabla. 

Najprije, smanjuje se mogućnost da vandali oštete kablove i drugu opremu za punjenje dok je automobil parkiran na javnoj površini. Takođe, s obzirom da se instalacije za indukcioni bežićni punjač nalaze ispod zemlje, punjač je vizuelno moguće zamaskirati tako da izgleda poput običnog šahta na ulici ili parkingu.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.