Bombe u laptopovima su pitanje vremena
Ilustracija

Upozorenje Evropi

Bombe u laptopovima su pitanje vremena

Vođa odbora UN za borbu protiv terorizma upozorio je da je švercovanje bombi u laptopovima samo pitanje vremena, piše BBC.

Žan Pol Labord obratio se novinarima nakon što su vlasti odlučile da odustanu od zabrane laptopova na letovima iz Evrope u SAD.

Trenutno je zabranjeno unošenje laptopova na letovima iz osam država: Turske, Maroka, Jordana, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Saudijske Arabije i Kuvajta.

Labord je rekao da će sljedeći talas ISIS-ovih povratnika u Evropu biti opasniji od prethodnih. Kako ISIS gubi teritoriju u Siriji i Iraku, Labord tvrdi da će borci, koji su došli iz Evrope, uskoro početi da se vraćaju, piše N1 Zagreb.

Dodao je kako nekoliko evropskih država vjeruje da će se vratiti tri puta više militanata nego u cijeloj protekloj godini.

"Uprkos ograničenjima putovanja, teroristi će pokušati da pređu granice, naročio švercovanjem", rekao je Labord.

Američke vlasti navodno imaju nove informacije o pretvaranju djelova laptopova u bombe.

Takođe je izjavio da nije siguran može li ISIS izvesti napad laptop bombom, ali je siguran da to mogu grupe organizovanih kriminalaca, kojima će se obratiti za pomoć pri povratku u Evropu.

U srijedu je održan sastanak službenika SAD i Evropske unije.

Sastanak je sazvala EU nakon što je primila izvještaj da američke vlasti imaju nove informacije o pretvaranju djelova laptopova u eksplozivne naprave. 

Nisu objavljene informacije o specifičnim pretnjama.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.