EU kaznila Facebook sa 110 miliona eura
Izvor:Newsweek

Zbog aplikacija WhatsApp

EU kaznila Facebook sa 110 miliona eura

Evropska unija kaznila je kompaniju Facebook novčanom kaznom u iznosu 110 miliona eura.

Evropska komisija je saopštila kako je novčana kazna izrečena zbog pogrešnih i lažnih informacija koje je uprava Facebooka dostavila u vezi sa kupovinom aplikacije WhatsApp.

Facebook je 2014. godine kupio aplikaciju WhatsApp za 22 milijarde dolara. Uprava kompanije je tom prilikom nadležnim organima Evropske unije saopštila da neće prikupljati lične podatke korisnika aplikacije, da neće spajati ta dva subjekta i da neće objedinjavati korisničke profile. Uprkos tome, WhatsApp je u avgustu prošle godine počeo razmjenjivati sa Facebookom korisnička imena, brojeve telefona i druge podatke.

Zbog oprečnih izjava i prakse, Evropska komisija je nedavno pokrenula istragu protiv Facebooka i danas izrekla novčanu kaznu.

Jedna od nadležnosti Evropske komisije je da nadzire procese spajanja velikih kompanija na tržištu i vrši kontrolu da li u tim procesima dolazi do narušavanja konkurencije na tržištu.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.