Roditelji moraju prepoznati simptome OVE bolesti kod djece
Ilustracija

Roditelji moraju prepoznati simptome OVE bolesti kod djece

Meningitis pogađa različite starosne grupe ali, predstavlja najveću pretnju za djecu do dvije godine. Zato je važno znati prepoznati simptome te bolesti i pravovremeno reagovati.

Meningitis ima široku lepezu simptoma. Vrlo često je prisutna jaka glavobolja koja se najčešće javlja kao prvi simptom. Drugi znakovi su temperatura, povraćanje, a u težim oblicima i poremećaj svijesti.

Kod djece do dvije godine simptomi meningitisa su manje predvidivi. Ponekad uključuju grčeve cijelog tijela. Kod starije djece mogu se javiti glavobolje, mogu se žaliti da im smeta svijetlo, mogu biti pretjerano iritabilni ili prekomjerno pospani.

Bakterijski meningitis je teži oblik, ali rjeđi. Najčešće pogađa starije osobe, hronične bolesnike i osobe koje konzumiraju alkohol. Virusni meningitis najviše zahvata osobe mlađe od 30 godina. Više od 2/3 infekcija javlja se kod djece mlađe od pet godina. Prenosi se kapljičnim putem, a vrhunac sezone je tokom jula i avgusta.

Meningitis je opasan kod djece koja su bila kontaktu s oboljelom djecom i kod novorođenčadi. U starijim starosnim grupama meningitis je postao rijetka bolest.

Posljedice mogu biti vrlo ozbiljne ukoliko se meninigitis zakomplikuje ili ne liječi na vrijeme. Može se javiti gubitak sluha, vida, oštećenje mozga, nesvjestica i slabost udova.

Rana dijagnoza meningitisa je veoma važna. Uz to, vakcinisanje protiv hemofilusa influence u starosti od drugog mjeseca pa sve do četvrte godine sprječava moguću pojava meningitisa. Ukoliko dijete ipak oboli od meningitisa ljekar će pripisati određeni antibiotik, odnosno antivirusni lijek u dovoljno visokoj dozi koji mora ići venskim putem.

N1

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.