Sjutra počinje festival u Kanu: Monika Beluči voditeljka na ceremoniji otvaranja
Foto: AA

70. jubilarni filmski festival

Sjutra počinje festival u Kanu: Monika Beluči voditeljka na ceremoniji otvaranja

U toku su završne pripreme za 70. Filmski festival u Kanu koji počinje sjutra.

Grad je ukrašen posterima te su postavljene i bine na kojima će biti održane aktivnosti tokom jedne od najprestižnijih filmskih smotri u svijetu, koja traje do 28. maja.

U okolini bulevara Krozet kuda će prolaziti filmske ekipe iz sigurnosnih razloga postavljena je fvozdena ograda. 

19 filmova će se takmičiti za prestižnu Zlatnu palmu, koja će ove godine prvi put imati dijamante u znak obilježavanja jubileja manifestacije.

2017051622369878522142826Web

Foto: AA

Festival, koji će trajati od 17. do 28. maja, otvoriće novi film reditelja Arnoa Deplešena "Les Fantomes d'Ismael" (Duhovi Ismaila).

Tokom festivala biće prikazano oko 50 dugometražnih filmova u takmičarsku delu festivala i u drugim sekcijama.

Među rediteljima koji se takmiče za Zlatnu palmu, jedino je Austrijanac Mihael Haneke već dobio tu nagradu i to dva puta, 2009. za film "Bela traka" i 2012. za "Ljubav". Ove godine će predstaviti djelo "Happy End".

Ne festivalu će biti prikazano i ostvarenje dobitnika Gran prija 1967, jugoslovenskog reditelja Aleksandra Petrovića "Skupljači perja", u okviru programa "Kan klasik".

2017051622369878522142820Web

Foto:AA

Zlatna palma, koja ima 118 grama čistog zlata, ove godine će povodom jubileja imati 167 sitnih dijamanata. Nagradu vrijednu oko 20.000 evra izradjuje juvelirnica Šopar. 

Predsjednik žirija biće španski reditelj Pedro Almodovar, a domaćin ceremonije italijanska glumica Monika Beluči.

monikabeluci

Zaštitno lice na velikom plakatu ovogodišnjeg festivala je italijanska glumica Klaudija Kardinale.

Nagradu Kanskog festivala prošle godine je dobio britanski reditelj Ken Louč za ostvarenje "Ja, Danijel Blejk", socijalno angažovanu dramu o borbi nezaposlenog čovjeka da dobije socijalnu pomoć.

Bezbjednost će biti pojačana na festivalu posebno posle terorističkog napada u obližnjoj Nici, gde je 14. jula 2016. poginulo 86 osoba.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.