Aranča: Manijak koji je ranio Selešovu prijetio je i meni smrću
Foto: thesun.co.uk

Veliki navijač Štefi Graf

Aranča: Manijak koji je ranio Selešovu prijetio je i meni smrću

Primala sam pisma od njega i prije napada na Moniku. Strašno je to što se njoj dogodilo, mogla sam to biti i ja. U to vrijeme nas dvije smo bile jedine koje su mogle da ugroze Štefi Graf, rekla je Špankinja Aranča Sančez Vikario.

Legendarna teniserka Aranča Sančez Vikario otkrila je kako je dobila pismo od manijaka Gintera Parhea prije 24 godine, nakon što je nožem napao Moniku Seleš u Njemačkoj.

"Ako dođeš u Njemačku, ti si sledeća", napisao je Parhe trostrukoj osvajačici Roland Garosa.

On je bio mentalno poremećena osoba i veliki navijač njemačke teniserke Štefi Graf. Planirao je napade na igračice koje su joj predstavljale konkurenciju, pa je izveo napad na Novosađanku, tada najbolju teniserku na svijetu. Ubo ju je nožem u leđa i poslije toga ona se više nikad nije vratila u formu u kojoj je bila.

"Primala sam pisma od njega i prije napada na Moniku. Strašno je to što se njoj dogodilo, mogla sam to biti i ja. U to vrijeme nas dvije smo bile jedine koje su mogle da ugroze Štefi Graf, pa smo zato i bile mete. Gdje god sam igrala, imala sam četiri čuvara koji su pazili na mene jer smo se bojali da taj čovjek može bilo kada da me napadne. Dok sam igrala, pokušavala sam da se koncentrišem na tenis, ali to je bilo teško jer sam uvijek imala u podsvijesti činjenicu da Parhe vreba odnekud", rekla je Aranča, prenosi 24sata.hr.

U proljeće 1993. godine svijet je pratio svaki korak 19-godišnje teniske senzacije iz Novog Sada. Monika Seleš je između 1991. i 1993. godine osvojila 22 turnira i nastupila u 33 finala od 34 turnira na kojima je učestvovala, a usput je osvojila osam grend slemova.

Dominirala je i protiv Štefi Graf na način na koji je Grafova dominirala prije nego se Selešova pojavila. Sve do 30. aprila i četvrtfinala Hamburga.

"Sjećam se da sam sjela, nagnula se naprijed i krenula da popijem malo vode jer su mi se usta osušila. Flaša mi je jedva dodirnula usne kad sam osjetila strašan bol u leđima", napisala je Selešova u autobiografiji 2009. godine.

"Okrenula sam se da vidim zašto me boli. Vidjela sam muškarca s kapom na glavi i podrugljivim osmijehom. Ruke su mu bile visoko iznad glave i imao je dugačak kuhinjski nož. Zamahnuo je prema meni. Nisam znala što se događa", prepričala je Selešova.

Nakon napada na Selešovu 1993. godine, Parhea je sud proglasio mentalno poremećenom osobom, pa nije krivično odgovarao za svoj zločin. Bio je osuđen na dvije godine liječenja na psihijatriji.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.