U srijedu počinje jubilarni 70. Kanski festival
Foto: Beta

U srijedu počinje jubilarni 70. Kanski festival

U Kanu u srijedu počinje 70. Međunarodni filmski festival na kojem će se 19 filmova takmičiti za prestižnu Zlatnu palmu.

Glavna nagrada festivala prvi put će ove godine imati dijamante u znak obilježavanja jubileja manifestacije, a izradiće je juvelirnica Šopar.

Festival, koji će trajati od 17. do 28. maja, otvoriće nov film reditelja Arnoa Deplešena "Les Fantômes d'Ismaël". Domaćin ceremonije biće italijanska glumica Monika Beluči.

Od filmova u trci za Zlatnu palmu, po četiri su iz Francuske i SAD, dva su iz Južne Koreje i po jedan iz Mađarske, Velike Britanije, Austrije, Rusije, Ukrajine, Grčke, Njemačke i Japana.

Žiriju će predsjedavati španski reditelj Pedro Almodovar.

Nagradu Kanskog festivala prošle godine je dobio britanski reditelj Ken Louč za socijalno angažovanu dramu "Ja, Danijel Blejk". 

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.